Białe wina półwytrawne Francja – od lat są wyznacznikiem poziomu dla innych win.
Dzięki doświadczeniu winiarzy oraz doskonałemu klimatowi są uznawane za najlepsze na świecie. Szczepy winorośli, z których są produkowane to między innymi:
- Chenin Blanc – rodzima francuska winorośl biała, zaliczająca się do „odmian szlachetnych”, wino z tego szczepu wyróżnia się smakiem melona, wilgotnej słomy oraz miodu.
- Ungi Blanc – inaczej znany, jako Trebbiano, jedna z najpopularniejszych odmian białej winorośli na świecie, wina utrzymują doskonałą harmonię słodkości oraz kwasowości.
- Chardonnay – winorośl biała, z której wytwarzać można wina zarówno ciężkie i intensywne, jak i lekkie i orzeźwiające.
- Sauvignon Blanc – kolejna, pochodząca rodem z Francji winorośl, która daje półwytrawne białe wina od słodkawych, po wyraziste cięższe (zależy od klimatu).
- Melon de Bourgogne – ta odmiana, daje bardzo wyraziste białe wino półwytrawne, które pomimo intensywności smaku, zachowuje balans pomiędzy słodyczą, a kwasowością.
- Sémillon – charakter wina pochodzącego z tego szczepu to wyraźny aromat ananasa, moreli oraz wanilii.