Białe wina półwytrawne Chile produkuje głównie ze szczepów Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Ten pierwszy to wicelider pod względem wielkości światowych upraw biały szczep. Daje wina o szerokim spektrum charakteru: od wyraźnie trawiastego aromatu, aż po bardzo słodki przypominający owoce egzotyczne. Chardonnay natomiast, daje wina od lekkich aromatycznych orzeźwiających, po ciężkie, masywne i intensywne w smaku. Wina półwytrawne z Chile cechują się doskonałym balansem pomiędzy kwasowością trunku, a słodkością owoców.
Klimat jest zbilansowany i wpływa bardzo dobrze na uprawy winorośli. Sąsiedztwo Andów na wschodzie, a na zachodzie bliskość Oceanu Spokojnego doskonale wpływa na uprawy; łagodzi wysokie temperatury i daje owocom świeżość. Ponad to od września do marca, trwa okres wegetacyjny, który w Chile jest zupełnie bezdeszczowy oraz słoneczny – pozwala to owocom dojrzewać spokojnie, a winiarzom zebrać je w odpowiednim momencie. Na jakość owoców wpływa również fakt, że Chile to jedyny na świecie kraj, który jest zupełnie odporny na filokserę (groźnego szkodnika winnic).
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network