Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Białe Półwytrawne z Bułgarii

Najczęściej powstają na brunatnych glebach nad Morzem Czarnym – białe wina półwytrawne Bułgaria produkuje w większości na eksport.

Wina białe półwytrawne Bułgaria produkuje ze szczepów winorośli:

Dimiat, znana w całym kraju winorośl, daje wina o bardzo wyrazistym aromacie oraz intensywnym smaku.

Rkatsiteli, jest to odmiana, która pochodzi z Gruzji, wino powstałe jest stosunkowo neutralne, ma aromaty pigwy, jabłka oraz żółtej śliwki. Dodatkowo często można wyczuć w nim nutkę pieprzu czy ziół.

Welschriesling, szczep ten daje wina o aromacie cytrusów, wyraźnie wyczuwalne jest też jabłko czy zapach korzenny. Należy do win późno dojrzewających, jest stosunkowo lekkie i aromatyczne.

W Bułgarii, oprócz wyżej wymienionych szczepów, wina produkuje się również z tych popularnych
na świecie jak:

Ungi Blanc (inaczej Trebbiano), dający wysokie plony szczep włoski, Sauvignon Blanc, jeden
z najpopularniejszych białych szczepów na świecie oraz Chardonnay, szczep uniwersalny w uprawie, dający spore plony. Dzięki klimatowi włoskie wina charakteryzują się balansem – słodkość
a kwasowość.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji