Najczęściej powstają na brunatnych glebach nad Morzem Czarnym – białe wina półwytrawne Bułgaria produkuje w większości na eksport.
Dimiat, znana w całym kraju winorośl, daje wina o bardzo wyrazistym aromacie oraz intensywnym smaku.
Rkatsiteli, jest to odmiana, która pochodzi z Gruzji, wino powstałe jest stosunkowo neutralne, ma aromaty pigwy, jabłka oraz żółtej śliwki. Dodatkowo często można wyczuć w nim nutkę pieprzu czy ziół.
Welschriesling, szczep ten daje wina o aromacie cytrusów, wyraźnie wyczuwalne jest też jabłko czy zapach korzenny. Należy do win późno dojrzewających, jest stosunkowo lekkie i aromatyczne.
W Bułgarii, oprócz wyżej wymienionych szczepów, wina produkuje się również z tych popularnych
na świecie jak:
Ungi Blanc (inaczej Trebbiano), dający wysokie plony szczep włoski, Sauvignon Blanc, jeden
z najpopularniejszych białych szczepów na świecie oraz Chardonnay, szczep uniwersalny w uprawie, dający spore plony. Dzięki klimatowi włoskie wina charakteryzują się balansem – słodkość
a kwasowość.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network