Najsłynniejszym wśród białych szczepów, z których produkuje się wina półwytrawne w Australii jest Chardonnay, który daje wina różnorodne w zależności od miejsca gdzie dojrzewają owoce. Wino półwytrawne z tego szczepu zachowuje idealny balans pomiędzy słodkością owoców dojrzewających w gorącym australijskim słońcu, a kwasowością, którą pozyskują podczas ochłodzeń czy nocnych zbiorów. Kolejnym znanym białym szczepem jest Sémillon, który charakteryzuje się winem o wyczuwalnym zapachu tytoniu, świeżych owoców cytrusowych (limonka, cytryna) oraz miodem. Riesling natomiast, pochodzący z Niemiec biały szczep, daje wina o praktycznie perfumowanym kwiatowym bukiecie oraz o wysokiej kwasowości.
Do pozostałych szczepów, z których produkuje się wino półwytrawne białe w Australii należą: Sauvignon Blanc, który charakteryzują się wyczuwalnym smakiem brzoskwiń czy limonki, oraz podwyższonej kwasowości. Pinot Gris Colombard, pochodzący z Francji, obydwa szczepy dają aromatyzowane wino z doskonałą harmonią słodkości oraz kwasowości.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network