Wino bezalkoholowe dla osób ceniących sobie genialny smak klasycznego, bez zawartości alkoholu. W naszej ofercie proponujemy genialne wina czerwone jak i białe pochodzenia hiszpańskiego. Warto podkreślić fakt, iż posiadają wiele właściwości zdrowotnych, nie miej niż tradycyjne. Otóż obniżają ryzyko chorób układu krwionośnego, udowodniono że poprawiają pracę mózgu, zapobiegają nowotworom oraz spowalniają proces starzenia. Niewątpliwie takie wiadomości ucieszą każdą osobę, która nie może z różnych przyczyn kosztować wina z zawartością alkoholu. Ogólnoświatowe półwytrawne białe pasujące do owoców morza makaronów i sałatek, musujące dla zaostrzenia apetytu oraz czerwone do grillowanych warzyw lub deski serów. Wszystko po to abyś mógł wybrać idealną butelkę dla siebie. Wino uwielbiamy ze względu na szlachetny smak i głęboki aromat, dlatego też zawartość procentowa alkoholu odgrywa drugoplanową rolę. Bezalkoholowy trunek zachwyca doskonałymi walorami smakowymi i zapachowymi, które są równie wyraziste, jak w przypadku wina klasycznego. Wina bezalkoholowe idealnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich oraz przyjęć, w których udział biorą kobiety w ciąży, kierowcy czy osoby przyjmujące leki. Mogą one wznosić toasty kieliszkiem wina bezalkoholowego, celebrując ważne momenty wraz z osobami pijącymi alkohol.
Zdrowa żywność i napoje to rosnący trend. Coraz więcej producentów dołącza do tego trendu, dodając do swojego portfolio warianty diety swoich produktów. I nawet jako miłośnik wina możesz znaleźć wersję swojego ulubionego napoju, który rzekomo jest zdrowszy niż zwykłe wino: wino bezalkoholowe.
Wino bezalkoholowe to wino, z którego alkohol został usunięty. Przechodzi ten sam proces produkcji, co zwykłe wino, z jednym dodatkowym krokiem do ekstrakcji alkoholu. Miłośnicy wina i sprzedawcy detaliczni również odnoszą się do wina bezalkoholowego jako wina bezalkoholowego lub dealkoholowego.
Nie, wino bezalkoholowe i sok winogronowy to nie te same napoje. Sok winogronowy to po prostu ekstrakt z winogron, które są kruszone i prasowane. Ale wino bezalkoholowe przechodzi złożony proces produkcji, który jest bardzo podobny do zwykłej produkcji wina. Obejmuje fermentację i, w wielu przypadkach, starzenie beczkowe. Na koniec alkohol jest ekstrahowany. Podczas tego procesu produkcyjnego większość cukru, który sprawia, że winogrona i sok winogronowy są słodkie, przekształca się w alkohol. Tak więc wino bezalkoholowe jest mniej słodkie niż sok winogronowy. Rozwija również o wiele więcej aromatów i smaków, których sok winogronowy nie ma.
Wino istnieje od tysięcy około 8000 lat, ale wino bezalkoholowe jest stosunkowo młodym napojem. Jego wynalazek przypisuje się rodzinie Jung, która była właścicielem winnicy w regionie Renu w Niemczech. Johann Jung, urodzony w 1798 roku, był nie tylko winiarzem, ale także bednarzem. Nauczył wszystkiego o swoim rzemiośle swojego syna Carla, który przejął rodzinny biznes i założył firmę Carl Jung w 1868 roku. Podczas gdy Carl skupiał się na produkcji wina, jego żona Maria podróżowała po całych Niemczech, aby sprzedawać swoje wina zamożnym klientom. Z biegiem lat zdała sobie sprawę, że coraz więcej klientów przestało zamawiać, ponieważ ich lekarze radzili im spożywać mniej alkoholu. Kiedy opowiedziała o tych doświadczeniach w domu, zaangażował się inny członek rodziny Jungów: wspólny syn Carla i Marii, Carl Junior. Zaczął eksperymentować ze sprzętem ojca, aby znaleźć sposób na produkcję wina bezalkoholowego. I odniósł sukces: w 1908 roku Carl Jung jr. złożył patent na proces odalkoholizacji.
Od tego czasu proces ten był stale ulepszany, a dziś jest to jedna z najbardziej zaawansowanych na świecie technik wytwarzania wina bezalkoholowego. z czego powstaje wino bezalkoholowe? Podobnie jak zwykłe wino, wino bezalkoholowe jest wytwarzane z winogron. Winiarze używają wszelkiego rodzaju czerwonych i białych odmian do produkcji win bezalkoholowych.
Proces produkcji wina bezalkoholowego nie różni się zbytnio od zwykłego winiarstwa. Składa się z tych samych kroków:
Pierwszym sposobem produkcji wina bezalkoholowego jest destylacja. Winiarze podgrzewają wino do temperatury, w której alkohol odparowuje, dzięki czemu mogą je po prostu wyodrębnić. Niestety, podgrzanie wina powoduje jego utlenianie, a utlenianie może prowadzić do bardzo nieprzyjemnych zmian smakowych. Aby uniknąć tego problemu, winiarze wykonują destylację w próżni. Wewnątrz próżni temperatura wrzenia alkoholu spada, więc winiarze mogą destylować swoje wina w znacznie niższych temperaturach bez ryzyka ich zniszczenia.
Drugą metodą ekstrakcji alkoholu z wina jest proces zwany odwróconą osmozą. Podczas tego procesu winiarze używają wysokiego ciśnienia zamiast ciepła, aby osiągnąć swoje cele. Zmuszają wino do membrany, która jest bardzo cienką barierą fizyczną. Bariera ta działa jako filtr, który oddziela wodę i alkohol od aromatycznych składników wina. Następnie winiarze destylują mieszankę wody i alkoholu, aby usunąć alkohol. I wreszcie, ponownie łączą pozostałą wodę ze składnikami aromatycznymi. Ponieważ objętość wody jest mniejsza niż mieszanka alkohol-woda, zazwyczaj muszą dodać więcej wody, aby uzyskać odpowiednie proporcje.
Trzecim sposobem wytwarzania wina bezalkoholowego jest technologia wirujących stożków. Winiarze wkładają swoje wino do kolumny szyszek, które obracają się z bardzo dużą prędkością. Ruchy te wytwarzają siły odśrodkowe, które przekształcają wino w bardzo cienką warstwę. Następnie azot jest pompowany do kolumny. Gaz ten wydobywa składniki aromatu z wina, które są przechowywane w oddzielnym zbiorniku. Pozostała mieszanka wody i alkoholu ponownie przechodzi przez wirującą kolumnę stożków. Ale tym razem winiarze zwiększają temperaturę wewnątrz kolumny. Ten drugi przejazd oddziela wodę od alkoholu, aby winiarze mogli wydobyć alkohol. Na koniec remiksują wodę ze składnikami aromatycznymi, aby stworzyć wino bezalkoholowe.
Jednym z najciekawszych pytań dotyczących wina bezalkoholowego jest smak. A wino bezalkoholowe faktycznie zapewnia inne doznania niż zwykłe wino z alkoholem. Etanol (który jest specyficznym rodzajem alkoholu używanego w napojach) nie ma jednak wyraźnego smaku. Podobnie jak woda, jest raczej neutralna w smaku. Jednak alkohol zmienia odczucie wina w ustach, znane również jako ciało wina. Im więcej ma wina alkoholowego, tym cięższe i bardziej lepkie się czuje. Logicznie rzecz biorąc, wino bezalkoholowe jest cienkie i ma lekkie odczucie w ustach.
Istnieje kilka powodów, dla których warto preferować bezalkoholowe od zwykłego wina. Oto główne powody:
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network