Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Różowe Wytrawne

Różowe wina wytrawne mieszczą w sobie maksymalnie 10 gram cukru na litr. Wino różowe jest dobrym zamiennikiem wina czerwonego i wytrawnego wina białego. W swoim składzie posiada cukier resztkowy, co skutkuje osłodzeniem smaku wina. Cukier ten zabija cierpkość, przez co smakują one bardziej jak wina półwytrawne lub półsłodkie. Dzięki temu świetnie nadają się one na prezent, gdyż istnieje małe prawdopodobieństwo, że komuś ono nie posmakuje. Większość różowych win pochodzących z Europy to wytrawne alkohole. Im ciemniejsze wino różowe, tym większe prawdopodobieństwo, że mamy do czynienia z dużo cięższym winem. Różowego wina nie powinno się przechowywać dłużej, niż przez dwa lata.

Różowe wina wytrawne - nazewnictwo

Rosé po angielsku, francusku i portugalsku, rosado po hiszpańsku czy rosato po włosku. Wina różowe nazywamy w różny sposób, jednak zawsze chodzi o ten wyjątkowo delikatny trunek z winogron. Delikatność i aromat to odróżnia wina różowe od bardziej określonych i cięższych win czerwonych czy intensywnych w smaku winach białych. Wino różowe jest pewnego rodzaju konsensusem pomiędzy pozostałymi dwoma skrajnymi rodzajami, jednak nie jest to oznaka, by sądzić, że zostało „odkryte” najpóźniej. Wina różowe powstają między innymi poprzez macerację, która była znana już w starożytności. Zatem wówczas powstawały doskonałe wina różowe.

Wino różowe może mieć barwy: intensywnie czerwone (jednak mniej niż wino czerwone), lekko biszkoptowe oraz fioletowe. Wszystko zależy od sposobu wytworzenia, rodzaju winogron oraz smaku (słodkie, półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne).

Wino różowe powstaje w trzech procesach: maceracji, Saignée oraz poprzez mieszanie alkoholi.

Maceracja

Polega na umieszczeniu owoców winogron w specjalnych wysokich kadziach, w których zostają one delikatnie zgniatane oraz wystawione na działanie wysokiej temperatury. To właśnie ona jest głównie odpowiedzialna za cały proces, ponieważ powoduje ekstrakcje fenoli ze skórek oraz innych części owoców.

Maceracja przebiega równocześnie do procesu fermentacji, czyli zmiany cukrów w alkohol. Jest to kolejnym czynnikiem, który przyspiesza macerację, bowiem wysoki poziom alkoholu oraz wysoka temperatura sprzyjają temu procesowi.

Nie zmienia to jednak faktu, że maceracja to bardzo powolny proces, podczas którego związki chemiczne muszą bardzo dokładnie przeniknąć poprzez błony komórkowe skórek owoców, by następnie dostać się do wina.

Maceracja jest wykorzystywana także do produkcji innych alkoholi, choć wiadomo, że kojarzona jest jedynie z winem.

Saignée

Kolejnym sposobem wytworzenia wina różowego jest Saignée, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza „krwawienie” czy „puszczenie krwi”. Na pierwszy rzut oka widać, że w kwestii powstawania win, może chodzić tutaj o puszczanie soków lub esencji z owoców winorośli. Tak jest też w istocie, ponieważ proces ten polega na skoncentrowaniu składników aromatycznych, smakowych oraz barwników i ekstraktów w winie. Proces ten wygląda następująco: po krótkiej maceracji z czerwonych winogron, oddzielamy część moszczu, by zwiększyć relację pomiędzy moszczem a ilością skórek. Z części oddzielonej powstaje właśnie wino różowe, natomiast z pozostałej intensywne czerwone wino.

Mieszanie alkoholi

Jest to ostatnia metoda, jaka daje nam różowe wino, jednak jest ona również bardzo krytykowana przez doświadczonych winiarzy. Polega na zmieszaniu poszczególnych win tak, aby uzyskać pożądany efekt. Ceny win z tego procesu nie sięgają wysokich pułapów, a ich jakość i walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia.

Do czego podajemy wino różowe wytrawne?

Zarówno dania, do jakich podajemy wina różowe, jak i sposób ich podania jest mało rygorystyczny. Wina różowe polecamy podawać do niektórych rodzajów czerwonego mięsa, ryb, owoców morza, deserów, ciast, lodów czy sałatek owocowych. Polecamy spróbować je również z sushi.

Jeśli chodzi o sposób podawania, tutaj występuje jeszcze większa swoboda, ponieważ wina różowe możemy podawać w:

  • Kieliszkach z cytryną,
  • W szklankach z lodem,
  • W literatkach.

Nie ma określonych zasad, jak należy je podawać. Ważne, aby było schłodzone i dobrane do posiłku w taki sposób, aby wydobyć z niego wszystkie walory smakowe i aromatyczne.

Pokazuje 1 - 21 z 29 elementów
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Pokazuje 1 - 21 z 29 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji