Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Różowe Półwytrawne

Różowe wina półwytrawne mieszczą w sobie od ponad 10 do maksymalnie 30 gram cukru na litr. Są ciekawą alternatywą dla win czerwonych i białych. Jako stosunkowo nowy produkt na rynku dopiero zyskują swoich wielbicieli i miłośników. Różowe wina są bardzo neutralne. Właśnie to jest ich głównym fenomenem. Poza pięknym, różowym kolorem można łączyć je na wiele sposobów, zależnie od indywidualnych preferencji. Świetnie współgrają z wieprzowiną, grzybami, kuchnią włoską oraz wszelkiego rodzaju przekąskami takimi jak sałatki, zapiekanki i warzywa.

Rozpiętość cenowa win różowych jest ogromna. Przy wyborze odpowiedniego należy kierować się rocznikiem, sposobem uprawy i kosztami produkcji.

Wino różowe powstaje dzięki trzem sposobom: maceracji, metodzie Saignée oraz mieszaniu alkoholi. Jednak to ostatnie jest wysoce krytykowane przez doświadczonych winiarzy, którzy wolą wykorzystywać bardziej tradycyjne metody uzyskiwania różowego wina. Tradycja jeśli chodzi o wina różowe jest bardzo długa, bowiem jest to jeden z najstarszych rodzajów wina. Nie bez znaczenia jest fakt, że powstaje ono między innymi przez proces maceracji, który był rozpowszechniony w czasach starożytnych. Zatem wino różowe było znane już Juliuszowi Cezarowy.

Wino różowe powstaje poprzez proces:

Maceracji

Jak wspomnieliśmy wyżej, jest to bardzo stary sposób wytwarzania wina. Polega on na umieszczaniu owoców winorośli w specjalnych wysokich kadziach, w których są one zgniatane oraz dodatkowo wystawione na działanie wysokiej temperatury. Temperatura jest w procesie maceracji kluczowym czynnikiem. To ona powoduje ekstrakcje fenoli ze skórek winogron.

Proces maceracji trwa również podczas fermentacji, czyli procesu podczas którego cukier zamienia się w alkohol. Zarówno wysoka temperatura, jak i zawartość alkoholu przyspieszają macerację. Co nie zmienia faktu, że jest to proces powolny.

Maceracja jednak nie odnosi się jedynie do wina, bowiem dzięki niej wytwarzane są również inne rodzaje alkoholi.

Proces Saignée

Z francuskiego oznacza „krwawienie” lub „puszczanie krwi” – zatem może się kojarzyć z puszczaniem soków przez winogrona. Poniekąd jest to prawdą, ponieważ proces Saignée polega na krótkiej maceracji miazgi czerwonych winogron, by następnie usunąć z nich część moszczu. Z części, która pozostaje tworzy się bardzo aromatyczne wina czerwone, natomiast z pozostałej usuniętej wcześniej tworzy się delikatne wina różówe.

Mieszanie alkoholi

Wspomnieliśmy wyżej, że jest to proces, który nie cieszy się dobra opinią wśród doświadczanych winiarzy. Polega on na zmieszaniu różnych rodzajów win tak, aby następnie uzyskać pożądane różowe wino.

Wino różowe półwytrawne

Wiele osób mylnie kojarzy wina różowe, jako wina słodkie z definicji. Wina różowe mogą być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. To, co różni je od win białych oraz czerwonych to pewna lekkość, która jest wyczuwalna w każdym smaku. Wina różowe słodkie i półsłodkie są wybierane częściej w ciepłe letnie wieczory. Wina półwytrawne i wytrawne wybieramy chętniej by orzeźwić się w ciągu ciepłego dnia. Jeśli można określić jaka pora roku należy do win różowych – z pewnością będzie to lato. Inaczej jest natomiast we Francji, gdzie wina różowe pite są chętnie również podczas zimnych jesiennych wieczorów. My zaś wówczas wybieramy grzane wina lub czerwone.

Jak podawać wina różowe?

Sposób podania wina różowego jest dowolny – nie ma żadnych odgórnych zasad, które określały by, że wino różowe podaje się w takich a takich kieliszkach. Najczęściej podajemy w następujące sposoby:

  • W większych kieliszkach z cytryną lub innymi owocami,
  • W wąskich i wysokich, bądź niskich szklankach z lodem,
  • A nawet w literatkach.

Jeśli chodzi o potrawy, do jakich pasują wina różowe półwytrawne, są to:

  • Owoce morza, ryby czy sushi,
  • Ciasta, desery oraz sałatki owoce,
  • Owoce oraz lody.

Jednak wiele osób ceni sobie smak różowego wina sam w sobie. Delektując się kieliszkiem tego schłodzonego trunku w upalny dzień. Wina różowe podajemy podczas urodzin, imienin oraz spotkań z przyjaciółmi. Jednak to, co cieszy nas najbardziej to fakt, że wina różowe (i w ogóle wina) są coraz chętniej wybierane na wesela.

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi winami zarówno różowymi, jak i pozostałymi rodzajami.

Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Jasny, czerwony kolor. Aromat truskawek i malin z nutami galaretki i słodyczy. W ustach zrównoważone i pełne z dobrze zbalansowaną kwasowością, która nadaje winu świeżość.

    21,14 zł W magazynie
    W magazynie
  • W kolorze jasnoróżowe. O delikatnych aromatach truskawki i maliny. W smaku jest świeże i owocowe z nutami agrestu i czerwonej porzeczki.

    30,89 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji