Wino pomarańczowe jest produkowane z białych winogron, ale winifikowane tak, jakby było winem czerwonym. Ta metoda daje w wyniku białe wina mające kontakt ze skórką, ponieważ winogrona są fermentowane w kontakcie ze skórką i drożdżami przez okres od kilku dni do kilku miesięcy. Dzięki temu wino rozwija swoje taniny, polifenole, substancje aromatyczne i białka, które sprawiają, że finalne wino jest zupełnie inne od win białych i czerwonych z wizualnego, węchowego, a nawet fakturalnego punktu widzenia. Co do koloru? Na pierwszy rzut oka widać, że pomarańczowe wina różnią się od innych vini italiani: przybierają pomarańczowy odcień wraz z odcieniami bursztynu, które różnią się w zależności od struktury wina i tego, czy wina są wykańczane w drewnianych beczkach. Wina pomarańczowe mogą być gratisem ze względu na swój kolor, ale pamiętaj, że są to w zasadzie wina białe, które po drodze nabrały wielu cech win czerwonych. W języku włoskim można nawet usłyszeć niektóre z tych win, zwane ramato lub bursztynem, ze względu na ich charakterystyczny kolor.
Współczesne wytwarzanie win pomarańczowych odrodziło się w ciągu ostatnich 20 lat, kierowane przez garstkę włoskich producentów (takich jak Friuli Venezia Giulia, czy Josko Gravner), którzy przyjęli powrót do tych starożytnych i tradycyjnych praktyk winiarskich. Choć wciąż dość niszowe, pomarańczowe wina stają się coraz bardziej popularne – i poszukiwane – w całej Europie i Stanach Zjednoczonych. I tak, możesz znaleźć je też u nas!
Aby uzyskać pomarańczowe wino, całe białe winogrona są miażdżone, a następnie macerowane (pozostawiane) wraz ze skórkami i łodygami przez okres od tygodnia do roku. W końcu winiarze oddzielają sfermentowany sok, po czym mogą dalej dojrzewać wino. Jest to dokładnie ten sam proces, którego używają winiarze do produkcji czerwonego wina. Jedyną różnicą jest odmiana winogron: wino pomarańczowe jest wytwarzane z białych winogron, takich jak pinot grigio (pomarańczowe wino zrobione z tych winogron jest znane jako ramato lub „kasztanowe” we Włoszech); ribolla gialla, uprawiana we Włoszech i Słowenii; oraz gruzińską Rkatsiteli, jedną z najstarszych odmian winorośli. Zazwyczaj tego typu winogrona są przetwarzane na białe wino, proces, który polega na oddzieleniu soku winogronowego od skórek winogron przed procesem fermentacji, co utrzymuje jasny kolor i niski poziom taniny.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network