Czerwone wino o mocnym rubinowym kolorze i granatowych odcieniach. Bukiet jest złożony i intensywny. Dojrzałe czerwone śliwki, przyprawy oraz suszone owoce. W smaku jest dojrzałe i gęste. Dużo wanilii i cynamonu, rodzynek oraz suszonych śliwek. Ma ciepłe i miłe zakończenie, a aromaty wina pozostają z nami na długi czas.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Corvina 65%, Corvinone 25%, Rondinella 10%. Amarone della Valpolicella DOCG uzyskuje się dzięki unikalnej starożytniej technice, która była używana od czasów rzymskich, zwanej „appassimento”. Winogrona są naturalnie suszone przez 3 do 4 miesięcy w suszarni (fruttaio). Podczas procesu suszenia winogrona odwadniają się, tracąc 40-50% ich pierwotnej masy, co powoduje koncentrację wszystkich substancji. W styczniu winogrona przechodzą „pigiaturę” (wyciskanie soku z winogron), a następnie proces fermentacji przez miesiąc. Dojrzewanie kończy się w barrique i tonneaux z dębu francuskiego przez okres, który może się wahać od 42 do 50 miesięcy. Wino dojrzewa w butelce przez kolejny rok.
Kolor | czerwony |
Rocznik | 2011 |
Szczep | Corvina , Corvinone, Rodinella |
Pasuje do | Dziczyzna, dojrzałe sery, baranina |
Smak | Wytrawny |
Typ Ekologiczny | Organiczne, Wegańskie |
Zawartość alkoholu | 16% |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Region | Valpolicella, |
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network