Wino czerwone swój wyrazisty kolor zawdzięcza bez wątpienia ciemnym winogronom Jego intensywność zależy od barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji, a także długości leżakowania. Charakteryzuje go spory wachlarz barw – od mocno intensywnego koloru wpadającego lekko w czerń, po jasne purpurowe odcienie. Czerwone wino ma zazwyczaj aromat kawy, porzeczki, truskawki, maliny, wanilii i przypraw korzennych. Może mieć zróżnicowany stopień wyrazistości, intensywności aromatu, cierpkości i soczystości. Delikatne, czerwone wino najlepiej pasuje do drobiu, ryb, wędlin i serów. Mocniejsze wina idealnie nadają się do łączenia z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz serami. Czerwone wina słodkie najlepiej sprawdzają się jako aperitif oraz w połączeniu ze słodkimi deserami.
Czerwone wina ze względu na ich budowę powinno podawać się w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzonego. Najlepiej na godzinę przed spożyciem wyjąć z lodówki. Wino czerwone podaje się w temperaturze od 15°C do 18°C. Należy również pamiętać że przed podaniem czerwonego wina należy je otworzyć i najlepiej przelać do dekantera, żeby odpowiednio się otworzyło, zyska wtedy lepszy smak i aromat.
Nie ma nic lepszego niż kieliszek czerwonego wina do kolacji, tylko te kalorie? Na szczęście w czerwonym winie nie musimy się o to martwić ponieważ wytrawne czerwone wino zawiera zaledwie 83 kcal (około 120ml) Czerwone słodkie wino zawiera już nie co więcej kalorii około 128 kcal (około120ml).
Do czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego, jednym z najlepszych duetów są zdecydowanie mięsa: smażone, grillowane, pieczone, pasztety oraz wędliny. Długo dojrzewające sery. Do czerwonego słodkiego wina świetnie będą pasować czekoladowe ciasta.
Wytrawne wino czerwone, o intensywnym ciemno wiśniowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwamy złożoność wina. Nuty owoców przeplatają się z lekkimi przyprawami, dębem i suszonymi owocami. W smaku śliwka, jeżyny, pieprz i skóra, a także lukrecja i odrobina tytoniu. Wino jest dojrzałe i doskonale wywarzone.
Wytrawne, czerwone wino, o pięknej głębokiej ciemno rubinowej barwie. Złożony bukiet, pełen owoców leśnych i malin, jak i delikatne nuty tymianku. W smaku soczyste jeżyny oraz dojrzała truskawka z odrobiną białego pieprzu. Zakończenie jest wyraziste z obecnością tanin, dobrą kwasowością oraz odrobina cygara.
Na sam początek intensywny rubinowy kolor, potem mocno owocowy aromat z nutami czarnych owoców, białego pieprzu, wanilii i przypraw pochodzących z leżakowania w beczkach z francuskiego dębu. W ustach czuć elegancję o dobrej strukturze, miękkich taninach oraz świeżym i trwałym finiszu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network