Wino czerwone swój wyrazisty kolor zawdzięcza bez wątpienia ciemnym winogronom Jego intensywność zależy od barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji, a także długości leżakowania. Charakteryzuje go spory wachlarz barw – od mocno intensywnego koloru wpadającego lekko w czerń, po jasne purpurowe odcienie. Czerwone wino ma zazwyczaj aromat kawy, porzeczki, truskawki, maliny, wanilii i przypraw korzennych. Może mieć zróżnicowany stopień wyrazistości, intensywności aromatu, cierpkości i soczystości. Delikatne, czerwone wino najlepiej pasuje do drobiu, ryb, wędlin i serów. Mocniejsze wina idealnie nadają się do łączenia z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz serami. Czerwone wina słodkie najlepiej sprawdzają się jako aperitif oraz w połączeniu ze słodkimi deserami.
Czerwone wina ze względu na ich budowę powinno podawać się w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzonego. Najlepiej na godzinę przed spożyciem wyjąć z lodówki. Wino czerwone podaje się w temperaturze od 15°C do 18°C. Należy również pamiętać że przed podaniem czerwonego wina należy je otworzyć i najlepiej przelać do dekantera, żeby odpowiednio się otworzyło, zyska wtedy lepszy smak i aromat.
Nie ma nic lepszego niż kieliszek czerwonego wina do kolacji, tylko te kalorie? Na szczęście w czerwonym winie nie musimy się o to martwić ponieważ wytrawne czerwone wino zawiera zaledwie 83 kcal (około 120ml) Czerwone słodkie wino zawiera już nie co więcej kalorii około 128 kcal (około120ml).
Do czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego, jednym z najlepszych duetów są zdecydowanie mięsa: smażone, grillowane, pieczone, pasztety oraz wędliny. Długo dojrzewające sery. Do czerwonego słodkiego wina świetnie będą pasować czekoladowe ciasta.
Czerwone wytrawne wino ciemnej rubinowej barwie. W zapachu aromaty czarnych owoców, bzu oraz lekkie nuty tytoniu. W smaku jest złożone i intensywne, soczysta czarna jagoda, borówka, cygaro, oraz nutka kwiatowa. Zakończenie jest dojrzałe z elegancką taniną.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W nosie wyczuwamy lekkie kwiatowe aromaty czarnego bzu i fiolka. Na podniebieniu czarne owoce, jeżyny i czarna porzeczka. Zakończenie z okrągłą taniną, soczystą owocowością, i delikatną nutą ziołową.
Bardzo aromatyczne wino wytrawne posiadające intensywny zapach owoców tropikalnych, gruszek oraz kwiatów akacji.
Czerwone słodkie wino musujące z delikatnymi bąbelkami i ciemno czerwonej barwie. W zapachu słodkie egzotyczne przyprawy i truskawka. W smaku dojrzałe maliny i wiśnie oraz samki dżemowe. Zakończenie jest pełne i wyraziste z nutką cynamonu
Naprawdę przyjemne czerwone wino. Od samego początku odważnie wyczuwalne owoce. Delikatne taniny, nuty ciemnych owoców i powidła śliwkowego. przyjemna kwasowość i nuta pikanterii z wytrawniejszym finiszem.
Wino o intensywny wiśniowy kolor z refleksami fioletowymi. W zapachu poczujemy dojrzałe czerwone owoce z pikantnymi nutami. W smaku czuć dojrzałe garbniki, czekolade, ziemiste nuty oraz czerwone owoce.
Czerwone wytrawne wino biodynamiczne o ładnym ciemno-czerwonym kolorze. W zapachu charakteryzuje się łagodnymi aromatami wiśni i tytoniu oraz egzotycznych przypraw takich jak wanilia. Na podniebieniu wyczujemy smaki rodzynek, lukrecji i czerwonych owoców. Na zakończeniu jest mięsiste i rześkie.
Czerwone wytrawne wino o ładnej ciemno atramentowej barwie. W zapachu delikatne aromaty czerwonych owoców leśnych i suszonej śliwki. W smaku truskawka, wiśnia oraz jeżyny. Zakończenie jest wyważone między delikatna kwasowością a lekkimi taninami.
Delikatnie wytrawne wino czerwone o czerwono-purpurowej barwie. Nos ma ładne aromaty kwiatowe oraz czerwonych owoców. W smaku poziomka i truskawka oraz morela. Zakończenie jest pełne z dojrzałymi taninami i delikatną cierpkością.
Wino czerwone o pomarańczowym odcieniu na krawędzi kieliszka. W aromacie można poczuć fiołki, oraz dzikie zioła. W smaku natomiast możemy wyczuć wiśnie, maliny, trufle, tytoń oraz śliwki.
Zweigelt jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą w Austrii i jest warta zbadania. Intensywny i atramentowy kolor, nos składa się wyłącznie z jagód i morwy, a po nim głębokie posmaki jeżyn z delikatnymi przyprawami. Atrakcyjny i przystępny.
Wytrawne czerwone wino o wyrazistym ciemno czerwonym kolorze. W zapachu nuty wiśni i czarnych owoców, a także egzotycznych przypraw. W smaku odkrywamy przyjemne nuty owocowe, jeżyny oraz czarna porzeczka. Zakończenie jest stonowane z soczystymi taninami.
Lekko wytrawne czerwone wino o przyjemnej dla oka ciemno-wiśniowej barwie. W zapachu eleganckie aromaty jeżyn, dojrzałych porzeczek oraz nuty cukierkowe. W smaku odkrywamy nuty wiśniowe, ciemna czekoladę i karmel. Zakończenie jest zbalansowane z odrobią słodyczy.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. W nosie charakterystyczne zapachy runa leśnego i skóry raz ciemnych owoców. W smaku czerwona porzeczka oraz czarna jagoda, a także odrobina czarnego bzu. Wykończenie jest lekko oleiste i kwiatowe z lekką taniną.
Wytrawne, czerwone wino będące kupażem klasycznych odmian europejskiej winorośli Vitis Vinifera pochodzące z winnicy położonej zaledwie 3 km od zabytkowej kopalni soli w Wieliczce. W ustach intensywny aromat leśnych owoców, czereśni, wiśni i porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek i kakao.
Wspaniała struktura, miękkie taniny, bardzo przystępne. W smaku dominują: czarna porzeczka, czerwona porzeczka i czerwona wiśnia. W odczuciu te wino jest bardzo pełne, kwaśny i w odpowiedni sposób garbnikowe... Dobre wino bazowe na przykład do makaronu z sosem pomidorowym oraz do dań zawierających jagnięcinę i wołowinę.
Pinot Noir z serii “black label” leżakujące w beczce dębowej przez dziesięć miesięcy. W kolorze ciemny bursztyn, w nosie poziomki, owoce, aromaty grzybowe, fiołki. W ustach, delikatna wanilia, powidła, grzyby. Posmak karmelu.
Wino barwy rubinowo/ciemnej, w nosie wyczuwamy aromaty o dużej intensywności a są to: śliwki, czereśnie , elementy jeżyn oraz aronii. Jest bardzo bogate i przejrzyste.
Wino koloru ciemnogranatowego. Aromat różano, wiśniowo, truskawkowo, eukaliptusowy z nutą tytoniu. Posmak wiśni, skóry, tytoniu, czarnego pieprzu i lukrecji. Pojedyncza winnica Barbaresco o doskonałej wartości. Wspaniały, głęboki smak zdecydowanie warty uwagi.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym ciemno rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. W zapachu jest wyraziste z pieprznymi i ziołowymi nutami. W smaku skora i tytoń, a także suszone owoce i czarna jagoda oraz borówka. Zakończenie jest pełne z soczystymi i wręcz słodkawymi taninami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network