Południowa Afryka jest w czołówce producentów wina na świecie. Posiada ponad 600 winnic, gdzie produkuje ponad miliard litrów wina, czyli prawie 4% produkcji światowej tego trunku. Korzystny klimat, który występuje na tym obszarze oraz wprowadzanie innowacyjności, nowych technologii w produkcję wzbogaca je. Efektem tego są liczne nagrody na międzynarodowych konkursach. Szczepy, które są najczęściej uprawniane to: Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinotage, Chenin Blanc.
Charakteryzują się: jedwabistym zapachem, z nutą dojrzałych owoców. Przez intensywność gleby w tym rejonie, smak może wydawać się ziemisty. Ze względu na klimat, wina produkowane tam mają większą zawartość alkoholu. Z następujących szczepów produkuje się doskonałe i intensywne wina czerwone: Cabernet Sauvignon, Syrah (Shiraz), Pinotage, Merlot, Cinsault.
Jeżeli na etykiecie znajduje się informacja, że wino zostało wyprodukowane z określonego szczepu, to w przypadku eksportu do Unii Europejskiej, wino musi mieć, co najmniej 85% szczepu w składzie. Natomiast, jeśli chodzi o obrót wewnętrzny – 75%.
Lekkie i wytrawne wino czerwone o ładnej jasno rubinowej barwie. W zapach jest delikatne i aromatyczne z nutkami wędzonymi, suszonych grzybów i czarnych owoców. W smaku jest wyważone pomiędzy owocowością a świeżą kwasowością i lekka nutką ziołową.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Winogrona dojrzewały przy niższym poziomie cukru niż normalnie. To dobra wiadomość w tradycyjnie ciepłym rejonie, gdzie wysokie alkohole są normą. Duża część tej mieszanki pochodzi z chłodniejszych winnic. Wino ma doskonały kolor wraz z wyraźną pieprzną złożonością. Dobry kolor oznaczał, że wina można było wycisnąć jeszcze wcześniej do fermentacji, aby...
Czerwone i delikatnie wytrawne wino o ładnej ciemnorubinowej barwie. Nos jest aromatyczny z nutą wiśniowego tytoniu i lekko palonymi aromatami. W smaku czereśnia, suszone owoce, śliwka oraz aromaty dymne i dębowe. Zakończenie jest długie i wyraziste z odrobina kawowej goryczki.
Czerwone wytrawne wino ciemnej rubinowej barwie. W zapachu aromaty czarnych owoców, bzu oraz lekkie nuty tytoniu. W smaku jest złożone i intensywne, soczysta czarna jagoda, borówka, cygaro, oraz nutka kwiatowa. Zakończenie jest dojrzałe z elegancką taniną.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W nosie wyczuwamy lekkie kwiatowe aromaty czarnego bzu i fiolka. Na podniebieniu czarne owoce, jeżyny i czarna porzeczka. Zakończenie z okrągłą taniną, soczystą owocowością, i delikatną nutą ziołową.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network