Produkcja wina w Polsce to przełom już IX i X wieku, dokładnie tereny dzisiejszej Małopolski. Wtedy to wino produkowane było przede wszystkim przez mnichów benedyktyńskich i cystersów na potrzeby liturgiczne. Obecnie, po wieloletniej przerwie następuje renesans uprawiania winorośli w Polsce. Pierwsze profesjonalne winnice powstały na podkarpaciu, obecnie są w całym kraju.
W Polsce uprawia się klasyczne odmiany winorośli właściwej, jak i mieszańce. Należą do nich:
Wina wytrawne Polska – najczęściej powstają ze szczepu Zweigelt, który nadaje im purpurową barwę o fioletowych refleksach. Również popularnym jest szczep winogron Regent, w którym to winie wyczujemy nutę suszonych owoców czarnej porzeczki i wiśni. Uprawia się również klasyczną odmianę europejskiej winorośli Vitis Vinifera, która daje intensywne czerwone wino wytrawne z lekką nutą wanilii, grzanek oraz kakao. Warto sprawdzić nasze polskie rodzime produkty, które jakością oraz smakiem nie odbiegają najlepszym winom ze światowych półek.
Wytrawne, czerwone wino będące kupażem klasycznych odmian europejskiej winorośli Vitis Vinifera pochodzące z winnicy położonej zaledwie 3 km od zabytkowej kopalni soli w Wieliczce. W ustach intensywny aromat leśnych owoców, czereśni, wiśni i porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek i kakao.
Pinot Noir z serii “black label” leżakujące w beczce dębowej przez dziesięć miesięcy. W kolorze ciemny bursztyn, w nosie poziomki, owoce, aromaty grzybowe, fiołki. W ustach, delikatna wanilia, powidła, grzyby. Posmak karmelu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network