Wysunięty najbardziej na południe winiarski kraj świata, na który w znaczącym stopniu wpływają prądy antarktyczne. Uznanie na świecie nowozelandzkie wina otrzymały za sprawą szczepu Sauvignon Blanc, który przypadł do gustu koneserom win na całym świecie. Rozpoczęło to rozwój winiarstwa w Nowej Zelandii oraz odkrycie nowych rejonów nadających się pod uprawę winogron. Uprawa roślin na produkcję win rozpoczęła się na Wyspie Północnej, jednak sukces winnic na Wyspie Południowej rozwinął na dobre ten przemysł. Wszystkie rejony winiarskie, z wyjątkiem jednego Central Otago, położone są nad morzem lub w jego pobliżu.
to głównie Pinot Noir, którego cechą charakterystyczną jest bogaty ciężki smak trunku. Produkcja czerwonych win wytrawnych w tym kraju wygląda w ostatnich latach bardzo obiecująco. Odmiana Syrah, zaliczana do grupy odmian szlachetnych, podbija podniebienia koneserów z powodzeniem. Udział wina białego i czerwonego na rynku w Nowej Zelandii jest zbliżony, choć kraj ten bardziej znany jest z białej odmiany.
Wytrawne, czerwone wino, o ciemno-porzeczkowym kolorze. W zapachu ciemne owoce leśne oraz kwiaty lukrecji. Smakuje śliwką, czarną porzeczką z odrobiną pikantności. Wykończenie jest łagodne i wyważone ale z odczuwalnymi nutkami francuskiego dębu.
Wytrawne, czerwone o pięknym kolorze burgunda. W zapachu jest aromatyczne. Wyczuwamy dojrzałe owoce wiśni, czerwonych owoców oraz śliwek. Na podniebieniu jest dojrzałe i pełne. W Smaku odnajdziemy kakao i czerwoną porzeczkę. Wino ma dobre, eleganckie zakończenie z nutami skory i cedru.
Czerwone, wytrawne, ma ładny jasno rubinowy kolor. Wino ma bardzo ładne aromaty dojrzałych owoców i białego pieprzu oraz jesiennych liści. W smaku jest dojrzałe z nutami czerwonych porzeczek, poziomek oraz aromatami dymnymi. Na wykończeniu jest orzeźwiające i rześkie, z wyważoną kwasowością i pozytywnie zaskakującymi taninami.
Ekscytujące wino, robione głównie z bordowskich szczepów ale z dodatkiem shiraz, co zmienia strukturę całego wina. Jest on gęsty o ciemno -fioletowej barwie. Są tu nuty beczkowe,dojrzała wiśnia i ciemne owoce, ale również dużo czarnego pieprzu i pikantne taniny, które łączą się z nutami egzotycznych przypraw.Idealne do czerwonego mięsa ale również do...
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network