Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Wytrawne Hiszpania

Jest drugim najstarszym winiarskim krajem w basenie Morza Śródziemnego. Produkcja wina w tym państwie to zarówno nowoczesne owocowe trunki, jak i gronowe wysokiej jakości wraz z potencjałem starzenia. Hiszpania posiada największy obszar winnic na świecie – działa ich 10 000, zajmuje dzięki temu trzecie miejsce w produkcji wina.

Obszary, na których uprawia się winorośl na czerwone wina:

Kastylia – Leon, na klimat w tym miejscu wpływa Ocean Atlantycki. Regiony winiarskie występujące  na tym obszarze to: Ribera del Duero, Rueda (głównie wina białe), Toro, Cigales, Bierzo. Najpopularniejsze szczepy występujące w tym miejscu to: Albariño, Mencia,  Tempranillo. Powstają  z nich doskonałe czerwone wina wytrawne, takie jak między innymi Aalto, Abadia Reuerta,  Castila la Vieja, Emilio Moro czy Mauro. Hiszpańskie prawo winiarskie określiło zasady uprawy oraz produkcji win. Zgodnie z nim wprowadzone zostały dwie kategorie DO Pago oraz VCIG. Ponad to zgodnie  z prawem Unii Europejskiej, hiszpańskie wina dzielą się na jakościowe, regionalne oraz stołowe. 

Pokazuje 1 - 21 z 52 elementów
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Pokazuje 1 - 21 z 52 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji