Jest drugim najstarszym winiarskim krajem w basenie Morza Śródziemnego. Produkcja wina w tym państwie to zarówno nowoczesne owocowe trunki, jak i gronowe wysokiej jakości wraz z potencjałem starzenia. Hiszpania posiada największy obszar winnic na świecie – działa ich 10 000, zajmuje dzięki temu trzecie miejsce w produkcji wina.
Kastylia – Leon, na klimat w tym miejscu wpływa Ocean Atlantycki. Regiony winiarskie występujące na tym obszarze to: Ribera del Duero, Rueda (głównie wina białe), Toro, Cigales, Bierzo. Najpopularniejsze szczepy występujące w tym miejscu to: Albariño, Mencia, Tempranillo. Powstają z nich doskonałe czerwone wina wytrawne, takie jak między innymi Aalto, Abadia Reuerta, Castila la Vieja, Emilio Moro czy Mauro. Hiszpańskie prawo winiarskie określiło zasady uprawy oraz produkcji win. Zgodnie z nim wprowadzone zostały dwie kategorie DO Pago oraz VCIG. Ponad to zgodnie z prawem Unii Europejskiej, hiszpańskie wina dzielą się na jakościowe, regionalne oraz stołowe.
Wytrawne czerwone wino biodynamiczne o ciemno rubinowej barwie z czerwonymi przebłyskami. Wyraziste ale lekkie aromaty śliwki oraz czarnej jagody. W smaku jest pełne i dojrzałe, soczyste borówki współgrają z elegancką taniną oraz nutka tytoniu na zakończeniu.
Czerwone wytrawne wino o przejrzystej jasnofioletowej barwie. W zapachu dominują suszone owoce oraz jeżyny. W smaku rodzynki oraz suszona węgierka, a także dojrzała truskawka. Zakończenie jest świeże i zrównoważone z lekką taniną i nutkami cygara.
Inanna Tinto została zrobiona z jednej odmiany Tempranillo i sfermentowana w amforach. Wino ma wspaniały nos z aromatami jeżyn, wiśni, śliwek, kakao, pieprzu, goździków, wędzonego mięsa, nutą drzewa sandałowego i fiołków. Na podniebieniu mięsiste, soczyste, dużo ciemnych owoców, delikatnie pikantne, wielowarstwowe, soczyste, aksamitne, pełne energii,...
Wytrawne czerwone wino o jasnej rubinowej barwie. Delikatne w zapach o aromatach czerwonych owoców, poziomek i truskawek. W smaku delikatnie owocowce, dojrzała malina. Na zakończenie lekka kwasowość balansuje owocowość wina.
Aromat bardzo owocowy, śliwkowy. Owoce + lekka kwaskowość. Trochę wanilii w tle. Organiczny oraz wegański bez dodatku siarczków.
Flos oznacza Kwiat w dialekcie Valenciano, kwiaty drzewa migdałowego promujące różnorodność biologiczną winnic i upraw migdałów w ramach rolnictwa ekologicznego i certyfikacji wegańskiej. W smaku można poczuć nuty śliwki i czarnej porzeczki w zapachu poczujemy suszone kwiatami, z klasycznie iberyjskim pikantnym wykończeniem.
Posiada mocny ciemnoczerwony rubinowy kolor z fioletową obwódką. W smaku poczujemy intensywne czerwone owoce, przetwory z owoców leśnych, aromaty kawy z odrobiną wanilii. Korpulentny i skoncentrowany, bardzo trwały, będąc młodym winem prezentuje bardzo dojrzałe i dobrze zbilansowane garbniki. Posmak jest długi, w którym aromaty owoców i drewna powracają w...
Czerwone wytrawne wino o ładnej ciemno atramentowej barwie. W zapachu delikatne aromaty czerwonych owoców leśnych i suszonej śliwki. W smaku truskawka, wiśnia oraz jeżyny. Zakończenie jest wyważone między delikatna kwasowością a lekkimi taninami.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Delikatnie wytrawne wino czerwone o czerwono-purpurowej barwie. Nos ma ładne aromaty kwiatowe oraz czerwonych owoców. W smaku poziomka i truskawka oraz morela. Zakończenie jest pełne z dojrzałymi taninami i delikatną cierpkością.
Czerwone, półwytrawne wino bezalkoholowe o ładnej jasno-rubinowej barwie. W zapachu wiśnie i czerwone owoce. W smaku wyczujemy czerwone porzeczki, poziomki i wanilię. Przyjemne i lekko kwasowe zakończenie które doskonale balansuje owocowość.
Mocno wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie z czerwonymi przebłyskami. Bukiet jest wyrazisty, pikantny i mocno owocowy z odrobiną kwiatów. W smaku wyczuwamy czarną porzeczkę, jagody oraz odrobinę białego pieprzu i delikatne fiołki. Zakończenie jest zbalansowane, wytrawne z soczystą taniną i nutką beczki.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowym kolorze. W zapachu odkrywamy dużo borówek oraz czerwoną porzeczkę. W smaku wyczuwamy aromaty roślinne, poziomkę oraz tymianek. Zakończenie jest bogate, okrągłe z przyjemną owocowością i nutką dębową.
Czerwone wytrawne wino głębokiej o ciemno-fioletowej barwie. W zapachu świeża owocowość i wiśnia. W smaku dość skoncentrowane, a na podniebieniu jeżyny i czarna jagoda. Na zakończeniu wyczuwalna soczysta tanina i odrobina pieprzu.
Jasny kolor, z nutami rubinu i granatu. Świeże i aromatyczne. Wyczuwalne słodka papryka, lukrecja, mineralność. Eksplozja z mnóstwem aromatów. Wino jest wyraziste na podniebieniu, ze słodkim i gładkim atakiem, tylną amplitudą pikantnych i owocowych nut. Finisz jest bogaty i trwały zachęcający do ponownego picia.
Czerwone lekko wytrawne wino o ładnej, przejrzystej ciemno-rubinowej barwie. Bukiet wina jest świeży i lekko owocowy, odznacza się nutami roślinnymi. W smaku jest żywe i rześkie, wyczuwamy czerwone owoce, truskawkę i czerwoną porzeczkę oraz nutki tytoniu i delikatny wędzony charakter. Zakończenie jest wyraziste z obecnością garbników i nutką słodyczy.
Mocno wytrawne czerwone wino o głębokim ciemno rubinowym kolorze ze lekkimi czerwonymi przebłyskami. W zapachu odkrywamy ciemne owoce, borówki, lekkie skórzane i wędzone aromaty. W smaku wino jest przejrzyste i złożone. Dużo owoców leśnych, jagody oraz śliwka. Delikatne aromaty beczkowe, tytoń i cygaro. Zakończenie jest dojrzałe z pełnymi garbnikami.
Te wino świetnie się otwiera, z noskiem pełnym owoców i kwiatów. Smak skłania się ku delikatnemu. Bardzo przyjemny i świeży trunek .
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network