W Polsce słabo znane, lecz warte uwagi wina wytrawne Grecja – swoją historię rozpoczęły już w czasach antycznych. Obok kawy, to wino jest ulubionym napojem Greków. Najpopularniejsze na świecie są greckie białe wina, a najbardziej rozpoznawalnymi są Restina – wino deserowe oraz Muskat, który pochodzi z Samos. Jednak nie tylko białe, czerwone wina wytrawne z Grecji również zasługują na uwagę.
Wina produkowane w Grecji można określić, jako różne przez wzgląd na region, z którego pochodzą. Ponieważ każdy z nich wpływa w innym stopniu na smak oraz aromat trunku, jak i uprawę winorośli. Różne szczepy, klimat oraz stosowane dodatki sprawiają, że rynek win greckich oferuje wiele.
Grecja, jako kraj jest zróżnicowany geograficznie, występuje tu duża ilość wysepek, na których wytwarza się wino tradycyjnymi metodami z antycznych greckich szczepów takich jak: Muscat i Malvasia, Assyrtiko, Aghiorghitiko, czyli św. Jerzy, Avgoustiati, Mavrodaphne. Natomiast tereny górzyste wspierają produkcje intensywnych w smaku, doskonałych czerwonych wytrawnych win greckich.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2019 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network