Wina wytrawne Bułgaria – kraj ten słynie z czerwonego doskonałego i pełnego aromatu wina. Dzięki klimatowi, który na północy kraju jest chłodny, powstają tu doskonałe czerwone wina o wyrazistych aromatach często z nutą kwiatową. W wielu przypadkach charakteryzują się również głęboką mineralnością. Południowa część kraju chroniona jest przed zimnym wiatrem przez Bałkany, co daje doskonałe warunki do wyrobu niektórych odmian win białych, jednak znacznie więcej czerwonych. Ponieważ w Bułgarii przede wszystkim uprawiana jest winorośl o ciemnej skórce, dająca czerwone wino bułgarskie. Czerwone wina z Bułgarii charakteryzują się głębokim aromatem, harmonijnymi miękkim smakiem często z nutą owoców. Wina wytrawne czerwone to również gęste, pełne smaku i aromatu oraz rubinowej barwie.
Szczepy, jakie są najpopularniejsze to między innymi: cabernet sauvignon i merlot. Lokalne odmiany to m.in. pamid, gymza (miejscowe określenie kadarki, mavrud, rubin (krzyżówka nebbiolo i syraha) i melnik.
Regiony winiarskie w Bułgarii:
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network