Na pierwszy rzut oka kojarzona z doskonałym białym winem, ma również ciekawe propozycje
w segmencie czerwonych win wytrawnych. Coraz więcej uwagi poświęca się na produkcje tego właśnie trunku. Należy tu zwrócić uwagę na sposób określenia priorytetów, jakie obrali specjaliści do produkcji wina w tym kraju. Pierwsze, nad czym skupiają szczególną uwagę w całym procesie produkcji jest jak najlepsza jakość owoców, które stworzą później doskonałe czerwone wino.
to w głównej mierze Zweigelt, Blauer, Saint Laurent, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon czy Blaufränkisch.
Klasyfikacja win w Austrii dzieli je na: Wina tzw. stołowe – Tafelwein, regionalne – Landwine oraz jakościowe - Qualitätswein, QbA.
Również bardzo ciekawą propozycją dla miłośników czerwonych win wytrawnych jest Kabinett, czyli delikatne, finezyjne czerwone wino.
Wina czerwone wytrawne w Austrii to ponad 20% wszystkich produkowanych win. Wygląda na to,
że w niedługim czasie kraj ten nie będzie kojarzony wyłącznie z białym winem, również z czerwonym.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network