Czerwone wina wytrawne zawierają w sobie maksymalnie 10 gram cukru na litr. Są najpopularniejsze na całym świecie. Stanowią aż 40% produkcji. Przy degustacji można odczuć lekką kwaskowość, gorycz, uczucie cierpkości na języku. Są jednak najzdrowszym rodzajem alkoholu. Wina o niskiej zawartości cukru czasami mogą mieć lekko słodki posmak, jeśli jednocześnie mają sporą zawartość alkoholu. Badania pokazują, że są one cennym źródłem przeciwutleniaczy, które to są odpowiedzialne za spowolnienie procesu starzenia się skóry.
Wino czerwone wytrawne wytwarzane jest z czerwonych winogron, a jego barwa może mieć zróżnicowaną intensywność – purpurową, rubinową lub miedzianą. Wyrazisty smak w połączeniu z intensywnym zapachem (truskawek, malin, wiśni, śliwek, czarnych porzeczek, jagód) doskonale podkręca smak wielu potraw.
Użyte do produkcji winogrona wraz ze skórką – w odróżnieniu od wina białego – odpowiadają za intensywny kolor trunku.
Pamiętajmy, iż nie każdy rodzaj wina łączyć można z każdym daniem. Odpowiednio dobrany gatunek wzmocni smak posiłku oraz zachwyci gości. Wino czerwone wytrawne to idealny towarzysz pieczeni, niekrwistego czerwonego mięsa, dziczyzny, kaczki, gęsi, wędlin lub ostrych serów. Wbrew powszechnej opinii, wytrawne wino czerwone zaserwować możemy również z rybą o cięższym charakterze – smażoną, bądź podaną w towarzystwie wyrazistego sosu. Spotkać się możemy także z podaniem wina czerwonego jako aperitif, nie jest to faux-pas, bowiem trunek tego typu skutecznie pobudza apetyt. Dojrzałe wina nadają się również do spożywania solo po posiłku.
Czerwone wino powinno być podawane w temperaturze od 15°C do 18°C. Aby osiągnąć wymaganą temperaturę, godzinę przed podaniem należy wstawić butelkę do lodówki. Temperatura bezpośrednio wpływa na smak trunku, gdyż niska jej wartość niweluje odczucie kwaskowatości, potęgując natomiast słodycz.
Serwując określony rodzaj alkoholu, szczególną uwagę powinniśmy poświęcić kieliszkom. Kieliszek do wina czerwonego wytrawnego powinien mieć szeroką czaszę, której kształt zwężać się będzie ku górze. Trunek powinien zajmować 1/3 szkła, wówczas w pełni poczujemy jego bukiet, bowiem w połączeniu z powietrzem aromat staje się bardziej wyrazisty. Ciekawostką jest fakt, iż wiek wina ma wpływ na wielkość kieliszka – im trunek starszy, tym szkło powinno być większe.
Kaloryczność wina czerwonego jest nieznacznie większa, niż w przypadku wina białego – jednak purpurowy trunek posiada właściwości zdrowotne, warto zatem zdecydować się na jego wybór. Dokładna ilość kcal zależy od rodzaju wina czerwonego – wśród nich natomiast wytrawny gatunek ma ich najmniej. Jeżeli zatem szczególną uwagę poświęcamy spożytym kaloriom, wino czerwone wytrawne będzie doskonałym wyborem. Wypity okazjonalnie kieliszek nie powinien wpłynąć negatywnie na naszą dietę.
Wino wytrawne – zwłaszcza czerwone – ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Podczas produkcji owoce winogron nie są pozbawiane skórki, pestek czy szypułek (wino białe powstaje wyłącznie z miąższu), dzięki czemu trunek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze – zwane również polifenolami – bezpośrednio hamują wytwarzanie się wolnych rodników, zapobiegają zatem starzeniu się. Warto zaznaczyć, iż polifenole w winie czerwonym wytrawnym są znacznie lepiej przyswajalne niż w przypadku spożycia owoców winogron. Ilość przeciwutleniaczy zawartych w kiściach zależy od szczepu winorośli, regionu uprawy czy rodzaju produkcji.
Znając właściwości zdrowotne wina czerwonego wytrawnego, wiele osób systematycznie wypija kieliszek trunku tego typu do obiadu. Wpływa ono korzystnie na serce, układ krwionośny oraz zachowuje jasny umysł, jednocześnie zapobiegając miażdżycy, powstawaniu zakrzepów, kamicy żółciowej oraz udarowi mózgu. Wino czerwone zawiera duże ilości potasu, magnezu oraz wapnia. Ponadto poszczególne rodzaje są bogatym źródłem żelaza, kwasów organicznych, aminokwasów czy błonnika.
Czerwone wino hamuje powstawanie infekcji w organizmie oraz ma bakteriobójcze działanie.
Butelka doskonałego alkoholu nie oznacza, iż jego cena musi być wysoka, bez problemu zatem każdy znajdzie odpowiedni gatunek dla siebie. Duże zróżnicowanie cenowe związane jest z wieloma czynnikami, które bezpośrednio wpływają na wartość trunku.
Klientom oferujemy wina pochodzące z najdalszych zakątków świata – skąpanych słońcem winnic europejskich, afrykańskich, amerykańskich oraz australijskich.
Sprawdź naszą bogatą ofertę win czerwonych wytrawnych i wybierz idealną butelkę dla siebie!
Intensywny kolor wiśni. Aromaty toffi, lukrecji i przypraw. W smaku zrównoważone, intensywne i świeże.Doskonała równowaga francuskiego dębu i owoców Garnachy.
W magazynieCzerwone wino o mocnym rubinowym kolorze i granatowych odcieniach. Bukiet jest złożony i intensywny. Dojrzałe czerwone śliwki, przyprawy oraz suszone owoce. W smaku jest dojrzałe i gęste. Dużo wanilii i cynamonu, rodzynek oraz suszonych śliwek. Ma ciepłe i miłe zakończenie, a aromaty wina pozostają z nami na długi czas.
Czerwone wino wytrawne w rubinowo-czerwonym kolorze z granatowymi odcieniami. W zapachy dużo czerwonych owoców: czerwona porzeczka, żurawina i czerwona śliwka oraz pikantne aromaty. Smak ujawnia nam zbalansowane dębu, egzotycznych przypraw wanilii i czarnego pieprzu. Na zakończeniu jest harmonijne i aksamitne z niewielka ilością tanin
Wino naturalne, bez dodatku siarczynów. Winogrona są selekcjonowane, zbierane ręcznie i fermentowane na lokalnych drożdżach.
Jak zawsze młode Cuvee od Iasbel i Bruno jest pełne finezji, charakteryzujące się zbalansowaną kwasowością, pojawiające się na pierwszym planie nuty malin, na podniebieniu bardzo złożone.
Wspaniałe zapachy przypraw i owoców leśnych. Piękny jasno fioletowy kolor. Wino jest świeże w smaku z aromatami jagód i czerwonych porzeczek. Rześkie wykończenie z delikatnymi nutami dębowymi.
Bardzo dobrze zbudowane wino. Aromaty przypraw i dojrzałych owoców leśnych oraz ciemnych borówek, harmonizują z obecnymi taninami. Aromaty dębowe dobrze się wpisują w strukturę całego wina. Zalecamy aby winno otworzyć i przelać do karafki lub dzbanka dobrą godzinę przed degustacją.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu wiśnie i czerwone owoce z odrobiną lukrecji. W smaku aromaty czarnego bzu i wiśni, ciemnej czekolady oraz nuty dębowe jak wanilia czy cedr. Zakończenie jest długie z dobrą kwasowością i taniną oraz z wyczuwalna nutką pieprzu.
Dwa regiony i klimaty oraz trzy szczepy winogron w jednej butelce. Wino czerwone wytrawne o ładnej ciemno czerwonej barwie, jest złożone i dobrze zbudowane. Urzeknie nas wyważonymi aromatami owoców leśnych oraz łagodnym długim zakończeniem z nutami ziołowymi.
Intensywny kolor ciemnej wiśni. Aromaty wanilii, czekolady i kawy.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network