Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Włoch

Na południu kraju powstają wina praktycznie każdego rodzaju, dzięki odpowiedniemu klimatowi. Centrum Włoch to klimat umiarkowany, więc wina produkowane tu są bogate w aromaty dojrzałych owoców, mają większą kwasowość niż te produkowane na południu. Na północy, gdzie panuje zimniejszy klimat, wina mają znacznie większą kwasowość, królują tutaj aromaty przypraw i zielonych owoców.

Wina czerwone słodkie Włochy - szczepy, z których powstają:

  • Sangiovese – wywodzi się ze środkowych Włoch, wino produkowane z tego szczepu mają głęboki rubinowy kolor, miękki i owocowy smak – truskawek, malin. Wyczuwalna jest również nutka pikantności.
  • Montepulciano – również pochodzący z Włoch czerwony szczep, wino cechuje się wyrazistym kolorem i dużą ilością cukrów, kwasowość jest niska. Uprawiany na zboczach ma wyższą zawartość tanin. Cechuje go również duża odporność na choroby grzybowe.
  • Negroamaro – czerwony szczep pochodzący z południowej części kraju. Produkowane wino charakteryzuje się intensywnie czerwono-rubinowym kolorem, jest wonne o pełnym i nieco korzennym smaku, zawiera znacznie większy poziom alkoholu.
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Słodkie, owocowe (truskawki, maliny, gruszki), organiczne wino typu frizzante. 

    30,08 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji