Na południu kraju powstają wina praktycznie każdego rodzaju, dzięki odpowiedniemu klimatowi. Centrum Włoch to klimat umiarkowany, więc wina produkowane tu są bogate w aromaty dojrzałych owoców, mają większą kwasowość niż te produkowane na południu. Na północy, gdzie panuje zimniejszy klimat, wina mają znacznie większą kwasowość, królują tutaj aromaty przypraw i zielonych owoców.
Wina czerwone słodkie Włochy - szczepy, z których powstają:
- Sangiovese – wywodzi się ze środkowych Włoch, wino produkowane z tego szczepu mają głęboki rubinowy kolor, miękki i owocowy smak – truskawek, malin. Wyczuwalna jest również nutka pikantności.
- Montepulciano – również pochodzący z Włoch czerwony szczep, wino cechuje się wyrazistym kolorem i dużą ilością cukrów, kwasowość jest niska. Uprawiany na zboczach ma wyższą zawartość tanin. Cechuje go również duża odporność na choroby grzybowe.
- Negroamaro – czerwony szczep pochodzący z południowej części kraju. Produkowane wino charakteryzuje się intensywnie czerwono-rubinowym kolorem, jest wonne o pełnym i nieco korzennym smaku, zawiera znacznie większy poziom alkoholu.