produkuje sławne na cały świat. Tutaj słodkie odmiany tego trunku powstają między innymi na słonecznej Maderze. To właśnie tam powstaje jedno z najbardziej popularnych win słodkich na świecie – Madera, swoją nazwę zaczerpnęło z wyspy na której powstaje. To wzmacniane brandy wino, powstające zazwyczaj z odmiany winogron takich jak: Malmsey lub Tinta Negra.
Kolejną wizytówką portugalskich win słodkich jest Porto. Wytwarzane na północy kraju wzmacniane wino słodkie, charakteryzuje się (w zależności od odmiany winogron) barwą od prawie brunatnej do słomkowej. Ma mocny aromat wanilii oraz dębu, wyróżnia je również korzenny posmak.
Wina słodkie powstające w Portugalii dojrzewają w ciepłym słońcu, grona często łączone są w kupaże, które uwielbiają Portugalczycy. Trunki w zależności od miejsca gdzie wyrosły winogrona różnią
się między sobą aromatami oraz smakiem. Wina bardziej orzeźwiające i lekkie produkowane
są na północy kraju, gdzie jest chłodniej. Natomiast wina cięższe, bardziej wyraziste i słodkie powstają na słonecznej Maderze.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network