Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Nowej Zelandii

Produkcja przeważnie na eksport, największym zainteresowaniem cieszy się biały szczep Sauvignon Blanc. Jeśli chodzi o czerwone szczepy to Pinot Noir jest tym najchętniej wytwarzanym na terenie Nowej Zelandii. Pinot Noir – czerwona odmiana winorośli właściwej, wyprodukowane wina z niego wyróżniają się wyraźną nutą czerwonych owoców takich jak czarna porzeczka, malina oraz wiśnia. Dodatkowo wina wyprodukowane z tego szczepu mają kolor burgunda.

Wina czerwone słodkie Nowa Zelandia - klimat:

W ciągu dnia duża ilość słońca, podczas wieczorów rześkie powietrze, natomiast noce chłodne.
To zachowuje naturalny balans owoców, które dojrzewają i są zbierane w odpowiednim momencie. Winnice otoczone są licznymi wzgórzami oraz pagórkami, gleba natomiast jest żyzna i wytwarza winogrona o wysokiej jakości.

Pierwsze winnice pojawiły się na Wyspie Północnej, jednak dopiero sukces produkcji wina na Wyspie Południowej sprawił, że winiarstwo na dobre rozwinęło się w Nowej Zelandii. Wszystkie rejony gdzie uprawia się winogrona znajdują się nad morzem lub w jego pobliżu (oprócz Central Otago).

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji