Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Hiszpanii

Drugi najstarszy winiarski kraj świata w basenie Morza Śródziemnego – dlatego, wina słodkie czerwone Hiszpania produkuje jedne z najlepszych na świecie. Dojrzewające w słońcu hiszpańskim winogrona dają doskonałą słodycz oraz owocowy aromat.

Wina czerwone słodkie Hiszpania - do uprawianych winorośli należą:

  • Cabernet Sauvignon – uprawiana praktycznie w każdym winiarskim kraju świata, czerwona odmiana winorośli, w ciepłym klimacie odmiana ta charakteryzuje się wyczuwalnymi nutami czarnej porzeczki, wiśni oraz oliwek.
  • Merlot – wywodzący się z francuskiego rejonu Bordeaux, czerwony szczep winorośli, który charakteryzuje się wyrazistym kolorem wina oraz dużą owocowością trunku.
  • Syrah – szczep z wyraźną nutą porzeczek, wysoką zawartością garbników, przez co wymaga długiego leżakowania.

W Hiszpanii wina produkuje się również z mniej znanych odmian, czasami rodzimych hiszpańskich, należą do nich:

  • Tempranillo – jest najważniejszą czerwoną odmianą winorośli w Hiszpanii, jej cechą charakterystyczną jest głęboki czerwony kolor, aromat przypraw oraz bardzo dobra zdolność starzenia się.
  • Garnacha – wyróżnia się małą zawartością garbników, dobrą owocowością

Pozostałe to: Cariñena, Monastrellm, Mencia oraz Tempranillo. 

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji