Drugi najstarszy winiarski kraj świata w basenie Morza Śródziemnego – dlatego, wina słodkie czerwone Hiszpania produkuje jedne z najlepszych na świecie. Dojrzewające w słońcu hiszpańskim winogrona dają doskonałą słodycz oraz owocowy aromat.
Wina czerwone słodkie Hiszpania - do uprawianych winorośli należą:
- Cabernet Sauvignon – uprawiana praktycznie w każdym winiarskim kraju świata, czerwona odmiana winorośli, w ciepłym klimacie odmiana ta charakteryzuje się wyczuwalnymi nutami czarnej porzeczki, wiśni oraz oliwek.
- Merlot – wywodzący się z francuskiego rejonu Bordeaux, czerwony szczep winorośli, który charakteryzuje się wyrazistym kolorem wina oraz dużą owocowością trunku.
- Syrah – szczep z wyraźną nutą porzeczek, wysoką zawartością garbników, przez co wymaga długiego leżakowania.
W Hiszpanii wina produkuje się również z mniej znanych odmian, czasami rodzimych hiszpańskich, należą do nich:
- Tempranillo – jest najważniejszą czerwoną odmianą winorośli w Hiszpanii, jej cechą charakterystyczną jest głęboki czerwony kolor, aromat przypraw oraz bardzo dobra zdolność starzenia się.
- Garnacha – wyróżnia się małą zawartością garbników, dobrą owocowością
Pozostałe to: Cariñena, Monastrellm, Mencia oraz Tempranillo.