Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Grecji

Wina czerwone słodkie Grecja

wytwarzała już w czasach antycznych, to wtedy w bajkach Erystofanesa pojawiła się pierwsza nazwa szczepu Limnio. Obok kawy, ukochanej przez Greków drugie miejsce zajmuje właśnie wino, które podawane jest praktycznie zawsze do obiadu czy kolacji.  Słodkie wina z Grecji wytwarzane są ze szczepów takich jak:

  • Agiorgitiko – grecka czerwona odmiana winorośli, uprawiana tradycyjnie na Peloponezie, jednak można znaleźć ją w całym kraju. Rodzima grecka odmiana, jedna z ważniejszych na rynku. Charakteryzuje się pikantnością, z nutką śliwki, posiada niską kwasowość lecz odpowiednią słodycz oraz koloryt.
  • Avgoustiatis – mniej znana odmiana, charakteryzuje się głęboką barwą wina z miękkimi taninami oraz wysoką kwasowością.
  • Xinomavro – czerwony szczep uprawiany głównie w Macedonii, charakteryzuje się średnim poziomem kwasowości oraz wysokimi taninami.

Słodkie wina produkuje się przede wszystkim w Tessalii, np. słynne Moschato Amvourgou. Wina można podzielić w zależności od regionu z jakiego pochodzą: według dawnych przepisów, z antycznych szczepów, z nowoczesnych winnic, intensywne i cięższe.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji