Produkuje wysokiej jakości, a to dzięki umiarkowanemu klimatowi, który sprawia, że można w tym kraju uprawiać winorośl na praktycznie każdy rodzaj wina. Francuskie słodkie wina stanowią punkt odniesienia do określania jakości trunków z innych regionów świata.Większość winnic pokryta jest czerwonymi odmianami winorośli.
Merlot – szczep wywodzący się z rejonu Bordeaux, najczęściej uprawiana winorośl we Francji, jest popularna na całym świecie.
Grenache – czwarta na świecie czerwona winorośl pod względem wielkości upraw, charakteryzuje się mało intensywną barwą oraz niewielką zawartością garbników.
Syrah – pochodzący z Francji szczep, który charakteryzuje się wyraźnym aromatem porzeczek, wysoką zawartością garbników co sprawia, że wino musi długo leżakować, aby zmniejszyło cierpkość.
Cabernet Sauvignon – czerwony szczep, który uprawiany jest praktycznie w każdym państwie winiarskim na świecie, cechuje go wysoka zawartość garbników oraz charakterystyczna wyczuwalna kwasowość.
Do pozostałych szczepów uprawianych we Francji należą: Carignan, Cabernet Franc, Pinot Noir oraz Gamay.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network