Mogą bez uprzedzeń walczyć o uznanie z najlepszymi winami z Francji czy Włoch. Chile zajmuje szóste miejsce w światowym rankingu winiarstwa, a w Ameryce Południowej jest wiceliderem. Nie posiada autochtonicznych szczepów, wszystkie, jakie występują w tym kraju zostały sprowadzone z Europy. Występuje tam natomiast doskonały klimat do uprawy winorośli. Wysokie temperatury w ciągu dnia wymagają jednak nawadniania winnic (głównie na północy), lecz obniżenie się jej w nocy sprzyja owocom, które nie są przejrzałe przed zbiorami. Dzięki sąsiedztwie Oceanu Spokojnego na zachód oraz Andów na wschód, winnice są chronione przed zbyt wysokimi temperaturami. Ponad to od września do marca trwa tam zupełnie bezdeszczowy i słoneczny okres wegetacyjny. Dodatkowo winnice na terenie Chile są odporne na filokserę, czyli szkodnika winnic.
Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec i Syrah. Odmiana winorośli Carmenere natomiast został emblematem chilijskiego winiarstwa.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network