Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Bułgarii

Wina czerwone słodkie Bułgaria

Ich główną cechą jest: aromat. Wyrazisty i pełny. Wina produkowane na północy kraju są bardzo intensywne i wyraziste w smaku, dzięki klimatowi, który jest chłodniejszy są również bogate w aromaty kwiatowe. Dodatkowo bardzo często cechuje je wysoka mineralność. Południe Bułgarii to Bałkany, więc winnice chronione przez nie przed chłodnym wiatrem dają doskonałe warunki do wyrobu doskonałych czerwonych słodkich win. Charakteryzuje je miękki smak z nutami owoców, gęstość i pełnia smaku oraz rubinowa barwa.

Szczepy, z jakich produkuje się tu smaczne słodkie czerwone Bułgarskie wino, to między innymi:

  • Pamid – lokalna bułgarska odmiana czerwonych winogron, która daje lekkie czerwone słodkie wino.
  • Gmyza (Kadarka) – wino cechuje się ciemnoczerwonym lub czerwonym kolorem, owocowe, delikatne. Bogate w taniny, z wyczuwalną nutą korzenną.
  • Mavrud – tradycyjny szczep bułgarski z czerwonych winogron. Wino powstałe z niego charakteryzuje się ciemnoczerwono – rubinową barwą oraz wyrazistym bukietem korzennym.

Pozostałe szczepy to: Rubin czy Melnik, oraz inne międzynarodowe odmiany.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji