Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Austrii

Wina czerwone słodkie Austria 

Najważniejszym składnikiem jest owoc. Zarówno według koneserów, jak i winiarzy. Ogromną zaletą win z Austrii jest fakt, że większość z nich produkowana jest przez firmy rodzinne, które w większym stopniu stawiają na jakość owoców, niż na masowość produkcji.

Szczepy uprawiane na tym terenie to głównie:

  •          Zweigelt – czerwony szczep winorośli, który został wyhodowany w Austrii, głównie tam jest również uprawiany.
  •          Blaufränkisch – ciepłolubny szczep winorośli, uprawiany przeważnie w Europie Środkowej, między innymi w Austrii.
  •          Blauer Portugieser – winorośl właściwa.
  •          Saint Lauren – czerwona klasyczna odmiana winorośli, rozpowszechniona głównie w Austrii, oraz Czechach i Azlacji. Cechuje się niską odpornością na mróz.
  •          Pinot Noir – jeden z najpopularniejszych szczepów winorośli właściwej.

Oprócz wyżej wymienionych możemy jeszcze wyszczególnić: Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Syrach. Są to jedne z najpopularniejszych szczepów winorośli wykorzystywanych w przemyśle winiarskim na świecie.

Klasyfikacja jakościowa win Austriackich dzieli je na: Tafelwein – wina stołowe, Landwein – wina regionalne oraz Qualitätswein, QbA – wina jakościowe.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji