Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie z Australii

Wina czerwone słodkie Australia

Duża ilość słońca sprzyja dojrzewaniu szczepom. To właśnie klimat odgrywa znaczącą rolę w ostatecznym charakterze wina. Winnice położone są głównie w Australii Południowej, ponieważ klimat tam panujący pozwala rozwinąć w winogronach związki smakowo – aromatyczne zanim owoc przejrzeje. Jednak oprócz południowej części kraju, produkuje się wina również w: Wiktorii, Nowej Południowej Walii, Australii Zachodniej, Tasmanii oraz Queensland.

Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winorośli w Australii jest Shiraz (znany również jako Syrah). Czerwony szczep winorośli, który przywędrował z Francji, zaliczany jest do małej grupy „odmian szlachetnych”. Kolejnym pod względem popularności jest Cabernet Sauvignon, jeden z najbardziej cenionych odmian winorośli właściwej (czerwonej). Razem z Shirazem tworzą jedno z najpopularniejszych połączeń szczepów w Australii.

Wino słodkie pochodzące z Australii charakteryzuje się wyrazistą słodyczą owocu, który dojrzewa i upalnym słońcu. Przez pogodę zbiory często odbywają się w nocy, gdy temperatura powietrza spada. W ciągu dnia zaś, bardzo często owoce oraz moszcz są chłodzone.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji