Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Słodkie

Czerwone wina słodkie zawierają w sobie powyżej 60 gram cukru na litr. Dopiero od niedawna zostały docenione przez konsumentów. Ich reputacja została zepsuta przez tanie wina, dosładzane dużą ilością sztucznego słodzika. Przyczyniało się to do ich mocno sztucznego smaku. Aby powstało idealne wino słodkie, konieczne jest uzyskanie go z naturalnego cukru, pochodzącego wyłącznie ze słodkości owoców. Cały proces jest dość skomplikowany, przez co i cena produktu znacząco idzie w górę.

Wino czerwone słodkie – z czym podawać?

Wina słodkie najczęściej łączymy z deserami. Idealnie komponują się również solo jako aperitif przed przyjęciem oraz po posiłku jako słodkość sama w sobie. Co ciekawe, wina słodkie dobrze radzą sobie również w wersji nieco bardziej wytrawnej – podawane z pasztetami, wątróbkami, rybami i serami.

Wino czerwone słodkie wykorzystywane jest również do wypieków. Wiele deserów powstaje w oparciu o słodycz zawartą w trunku. Składnik tego typu jest wyraźnie wyczuwalny, zachwyci zatem gości podczas uroczystych przyjęć.

Smak wina czerwonego słodkiego

Wino czerwone słodkie jest cięższą alternatywą wina białego – bowiem jego smak oraz aromat są bardziej wyraziste. Wpływ na słodkość wina ma zawartość cukru resztkowego, którego w trunku tego typu jest stosunkowo duża ilość. Słodycz powstała w czasie produkcji oraz kwasowość tworzą idealną harmonię, nadając winu doskonałych walorów smakowych oraz zapachowych.

Warto wspomnieć, iż najpopularniejszym winem czerwonym słodkim jest gatunek Porto – pochodzący z Portugalii. Ten wzmacniany trunek powstał przez przypadek, bowiem w trakcie transportu morskiego Anglicy dodali do wina destylatu, chcąc zapobiec jego zepsuciu. W niedługim czasie trunek o słodkim smaku pokochał cały świat.

Wiele win słodkich o czerwonej barwie posiada jednak nieco świeższy zapach oraz smak od Porto. W zależności od regionu uprawy, wyrazistość trunku może się od siebie znacznie różnić, najbardziej doceniana jest jednak słodycz powstała naturalnie. Winnice ulokowane w poszczególnych częściach świata posiadają swoje własne techniki produkcji, co również ma bezpośredni wpływ na głębie i aromat. Najważniejsze są jednak warunku atmosferyczne – bowiem w winnicach znajdujących się w cieplejszych strefach klimatycznych, owoce znacznie szybciej oraz lepiej dojrzewają, to natomiast przekłada się bezpośrednio na słodki smak.

Serwowanie wina czerwonego słodkiego

Wino czerwone serwowane jest w dużych kieliszkach o szerokiej czaszy, zwężającej się ku górze. Kształt szkła związany jest m.in. ze zwiększeniem powierzchni trunku, bowiem podczas kontaktu wina z powietrzem możemy w pełni wyczuć jego bukiet.

Długie leżakowanie butelki może wpłynąć na powstanie w niej osadu – nie zmienia on jednak smaku wina oraz nie jest szkodliwy dla zdrowia. Umiejętne przelanie alkoholu do specjalnej karafki pozwoli na zupełne się jego pozbycie.

Cechy charakterystyczne czerwonego wina słodkiego

Barwa wina czerwonego słodkiego – bladoczerwona, burgundowa, purpurowa lub mahoniowa – w dużej mierze zależy od techniki oraz miejsca uprawy. Ogromne znaczenie ma również późniejszy proces dojrzewania, gdyż wino czerwone leżakuje niekiedy wiele dekad.

Czerwony trunek o lekkim charakterze oraz stosunkowo młodym wieku to doskonałe wprowadzenie do rozległego świata win – bowiem jego niepowtarzalny charakter doceniany jest zarówno przez koneserów tego typu trunku, jak i również osoby okazjonalnie pijące alkohol.

Ze wszystkich rodzajów wina – gatunek słodki o czerwonej barwie zawiera najwięcej kalorii. Nie oznacza to jednak, iż powinniśmy zupełnie zrezygnować z okazjonalnego kieliszka wina słodkiego, bowiem zachowując umiar i równowagę, nie wpłynie on znacząco na naszą dietę. Warto mieć na uwadze, iż wino czerwone posiada właściwości zdrowotne. Cenione jest zatem na całym świecie oraz spożywane znacznie częściej niż wino białe.

Wino czerwone słodkie to doskonały pomysł na prezent. Elegancka i smukła butelka – w towarzystwie pięknej wstążki bądź oryginalnej torebki – na pewno sprawi przyjemność naszym bliskim. Warto dobrać do niej odpowiednie kieliszki, które stanowić będą dopełnienie prezentu.

Ceny win czerwonych słodkich są niezwykle zróżnicowane – wynika to z wielu czynników. Stosunkowo tani trunek nie musi być jednak słabej jakości, bowiem wiele win o nieco niższej cenie również zachwyca głębią smaku i aromatu.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Czerwone słodkie wino musujące z delikatnymi bąbelkami i ciemno czerwonej barwie. W zapachu słodkie egzotyczne przyprawy i truskawka. W smaku dojrzałe maliny i wiśnie oraz samki dżemowe. Zakończenie jest pełne i wyraziste z nutką cynamonu

    42,28 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji