Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Półwytrawne z Włoch

Ponad trzy tysiące lat doświadczenia sprawiły, że kraj ten jest w czołówce światowej produkcji wina. Włochy podzielić można pod względem regionów, na których uprawia się winorośl, każdy z tych miejsc inaczej kształtuje owoc, co daje później inny charakter wina.

Półwytrawne czerwone wina Włochy – charakterystyka:

Północ Włoch to zimniejszy klimat, który daje wyższą kwasowość trunku, wyraźniejsze są tu aromaty przypraw oraz zielonych owoców. Centrum kraju dzięki ciepłemu umiarkowanemu klimatowi tworzy wina bogate w aromaty dojrzałych owoców oraz gliny, mają również znacznie wyższą kwasowość. Na południu Włoch dzięki ciepłemu klimatowi uprawia się różne rodzaje szczepów winorośli, z których później powstaje mnóstwo win. Znajdziemy tu półwytrawne wina o doskonale wyczuwalnych nutach owoców dojrzewających w słońcu, połączone w idealnym balansie z kwasowością. Odmiany winorośli, jakie uprawia się na terenie całych Włoch to między innymi: Sangiovese (ponad 10% upraw),  Catarratto Bianco, Trebbiano Toscano,  Montepulciano,  Barbera,  Merlot,  Trebbiano Romagnolo,  Negroamaro,  Moscato Bianco,  Chardonnay,  Garganega, Nero d'avola.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji