Ponad trzy tysiące lat doświadczenia sprawiły, że kraj ten jest w czołówce światowej produkcji wina. Włochy podzielić można pod względem regionów, na których uprawia się winorośl, każdy z tych miejsc inaczej kształtuje owoc, co daje później inny charakter wina.
Północ Włoch to zimniejszy klimat, który daje wyższą kwasowość trunku, wyraźniejsze są tu aromaty przypraw oraz zielonych owoców. Centrum kraju dzięki ciepłemu umiarkowanemu klimatowi tworzy wina bogate w aromaty dojrzałych owoców oraz gliny, mają również znacznie wyższą kwasowość. Na południu Włoch dzięki ciepłemu klimatowi uprawia się różne rodzaje szczepów winorośli, z których później powstaje mnóstwo win. Znajdziemy tu półwytrawne wina o doskonale wyczuwalnych nutach owoców dojrzewających w słońcu, połączone w idealnym balansie z kwasowością. Odmiany winorośli, jakie uprawia się na terenie całych Włoch to między innymi: Sangiovese (ponad 10% upraw), Catarratto Bianco, Trebbiano Toscano, Montepulciano, Barbera, Merlot, Trebbiano Romagnolo, Negroamaro, Moscato Bianco, Chardonnay, Garganega, Nero d'avola.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network