Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Półwytrawne z Portugalii

Półwytrawne czerwone wina Portugalia 

Dojrzewające w słońcu owoce z lokalnych szczepów, często łączone w kupaże dają ciekawe w smaku wina, które charakteryzują się słodkością winogrona, kwasowością oraz wyczuwalnymi dodatkami. W Portugalii jest aż 14 regionów winiarskich, do tego dochodzi 31 apelacji kontrolowanego pochodzenia. Dzięki zróżnicowanemu klimatowi jaki panuje w tym kraju, wina różnią się między sobą w zależności od miejsca gdzie zostały wyprodukowane, a raczej miejsca gdzie wyrosły winogrona z których zostały zrobione. Lekkie i orzeźwiające wina powstają na północy kraju, zaś cięższe i intensywniejsze powstają na słonecznej Maderze.

W Portugali występuje około 300 lokalnych odmian winorośli, zazwyczaj łączone są w kupaże (rzadko można spotkać jednomianowe wino z tego kraju). Popularne szczepy winorośli, z których produkowane są półwytrawne wina z Portugalii:

  •          Alicante Bouschet
  •          Aragonês,
  •          Trincadeira,
  •          Touriga Nacional,
  •          Touriga-Franca,
  •          Jaen,
  •          Baga,
  •          Alfrocheiro,
  •          Água-Santa.

Najpopularniejszym winem Portugalskim, który jednocześnie jest kupażem jest Madera. Jest to czerwone wino (również półwytrawne) z dodatkiem brandy.

  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji