Dojrzewające w słońcu owoce z lokalnych szczepów, często łączone w kupaże dają ciekawe w smaku wina, które charakteryzują się słodkością winogrona, kwasowością oraz wyczuwalnymi dodatkami. W Portugalii jest aż 14 regionów winiarskich, do tego dochodzi 31 apelacji kontrolowanego pochodzenia. Dzięki zróżnicowanemu klimatowi jaki panuje w tym kraju, wina różnią się między sobą w zależności od miejsca gdzie zostały wyprodukowane, a raczej miejsca gdzie wyrosły winogrona z których zostały zrobione. Lekkie i orzeźwiające wina powstają na północy kraju, zaś cięższe i intensywniejsze powstają na słonecznej Maderze.
W Portugali występuje około 300 lokalnych odmian winorośli, zazwyczaj łączone są w kupaże (rzadko można spotkać jednomianowe wino z tego kraju). Popularne szczepy winorośli, z których produkowane są półwytrawne wina z Portugalii:
Najpopularniejszym winem Portugalskim, który jednocześnie jest kupażem jest Madera. Jest to czerwone wino (również półwytrawne) z dodatkiem brandy.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network