Szczepy, z których się je produkuje to głównie Pinot Noir oraz Syrah, która zaliczana jest do odmian szlachetnych, jednak warunki klimatyczne, jakie panują w Nowej Zelandii sprawiają, że kraj ten ma potencjał do tworzenia win różnorodnych, intensywnych w smaku i aromacie. Dużo słońca w ciągu dnia oraz rześkie wieczory i chłodne noce – to wszystko kształtuje wina półwytrawne z Nowej Zelandii, jako te o idealnym balansie pomiędzy słodyczą owocu, a kwasowością. Są orzeźwiające, doskonałe na letnie wieczory. Otoczenie winnic wzgórzami daje glebę, która wytwarza winogrona o wysokiej jakości.
produkcja win rozpoczęła się na Wyspie Północnej, lecz dopiero sukcesy winnic na Wyspie Południowej sprawiły, że wytwarzanie wina rozwinęło się na dobre. Wszystkie rejony winiarskie w Nowej Zelandii (z wyjątkiem – Central Otago) leżą nad morzem lub w jego pobliżu. Na wina z tego kraju znacznie wpływają prący antarktyczne, ponieważ kraj ten jest najbardziej wysuniętym na południe państwem świata.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network