Jakość win z tego kraju powinna obrazować jego pozycja w rankingu światowym gdzie zajmują szóste miejsce oraz w Ameryce Południowej gdzie jest wiceliderem. Rozwój winiarstwa w Chile znacznie przyspieszył w ostatnim czasie. Powstały nowe rejony produkujące wino wysokiej jakości. Dzięki takiemu zróżnicowaniu klimatycznemu, wina z Chile mogą bez kompleksów konkurować z wyrobami z Francji czy Włoch. Dodatkowym atutem klimatu jest odporność chilijskich winnic na filokserę (groźnego szkodnika winnic). Otoczenie Andów na wchodzie, natomiast Oceanu Spokojnego na zachodzie sprawia, że półwytrawne wina z chilijskie są delikatne, subtelne oraz pełne wyraźnie owocowego aromatu. Dobrze zbilansowany klimat w kraju, jest odtwarzany niejako w winach półwytrawnych, które zachowują balans pomiędzy słodyczą owocu, a kwasowością wina.
Do najpopularniejszych należą Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec i Syrah. Carmenere natomiast, który w Bordeaux został zapomniany, tu stał się wizytówką chilijskiego winiarstwa.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network