Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Czerwone Półwytrawne z Bułgarii

Półwytrawne czerwone wina Bułgaria 

Jedne są pełne aromatu oraz delikatne, drugie wyraziste i intensywne. Uprawia się w tym kraju międzynarodowe szczepy przede wszystkim o ciemnej skórce, takie jak: Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Istnieją również lokalne odmiany szczepów: Pamid, Marvud, Rubin, Melnik oraz Gmyza (tak w Bułgarii określa się Kadarkę). Półwytrawne wina z Bułgarii cechują się wyrazistością smaku owocu, z doskonałym połączeniem lekkiej kwasowości. W zależności od rejonu uprawy, powstałe wino różni się od siebie smakiem. Na północy gdzie klimat jest chłodny powstają doskonałe czerwone wina półwytrawne o mocniejszej nutce kwasowości z dodatkiem kwiatów. Południe Bułgarii to królestwo słodszych odmian owoców dzięki Bałkanom, które chronią winnice przed chłodnym wiatrem.

Dzięki brunatnym glebom nad Morzem Czarnym winnice mają doskonałe warunki do rozwoju dla winorośli, która nabiera znakomitego owocowego smaku i oddaje go później w charakterze półwytrawnego czerwonego wina.  

Rejony winiarskie w Bułgarii:

  •          Region Czarnomorski
  •          Równina Naddunajska
  •          Nizina Tracka
  •          Region Podbałkański
  •          Dolina Strumy
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji