Jedne są pełne aromatu oraz delikatne, drugie wyraziste i intensywne. Uprawia się w tym kraju międzynarodowe szczepy przede wszystkim o ciemnej skórce, takie jak: Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Istnieją również lokalne odmiany szczepów: Pamid, Marvud, Rubin, Melnik oraz Gmyza (tak w Bułgarii określa się Kadarkę). Półwytrawne wina z Bułgarii cechują się wyrazistością smaku owocu, z doskonałym połączeniem lekkiej kwasowości. W zależności od rejonu uprawy, powstałe wino różni się od siebie smakiem. Na północy gdzie klimat jest chłodny powstają doskonałe czerwone wina półwytrawne o mocniejszej nutce kwasowości z dodatkiem kwiatów. Południe Bułgarii to królestwo słodszych odmian owoców dzięki Bałkanom, które chronią winnice przed chłodnym wiatrem.
Dzięki brunatnym glebom nad Morzem Czarnym winnice mają doskonałe warunki do rozwoju dla winorośli, która nabiera znakomitego owocowego smaku i oddaje go później w charakterze półwytrawnego czerwonego wina.
Rejony winiarskie w Bułgarii:
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network