Zweigelt, Blauer, Saint Laurent, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon czy Blaufränkisch, te i inne szczepy dają doskonałej jakości czerwone półwytrawne wino. Ciekawym faktem jest też, jakie priorytety kierują winiarzami z Austrii, bowiem według nich najważniejszym czynnikiem kształtującym wino jest owoc. Dlatego przykładają ogromną uwagę jakości wybieranych do win winogron.
Tafelwein – wina stołowe, Landwine – wina regionalne oraz Qualitätswein, QbA – wina jakościowe. Produkcja win czerwonych w Austrii zwiększyła się w ostatnich latach, dzięki temu możemy kosztować wiele więcej ciekawych propozycji trunków.
Pomimo, że Austria pod względem winiarskim zajmuje dopiero siedemnaste miejsce na świecie pod względem produkcji win, jest z pewnością w ścisłej czołówce pod względem jakości wytwarzanych tam trunków. Dużą zaletą jest fakt, że produkcją win w Austrii w większości zajmują się firmy rodzinne. Unika się więc masowego produkowania trunków, a zwraca uwagę na jakość wyrobu gotowego oraz smak wina.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network