Czerwone wina półwytrawne zawierają w sobie od 15 do 30 gram cukru na litr. Mają orzeźwiający smak, w którym można wyczuć wyraźną, owocową nutkę. Produkowane są z tych samych winogron co pozostałe rodzaje win. W winach półwytrawnych można wyczuć aromat dojrzałych, czerwonych owoców, takich jak maliny lub truskawki. Dobre półwytrawne wino to takie, które zachowuje balans między słodkością a kwaskowością.
Wino czerwone półwytrawne ma nieco łagodniejszy charakter niż gatunek wytrawny – jednak jego delikatniejszy smak jest nadal wyrazisty oraz intensywny. Równowaga zachowana pomiędzy kwaskowatością a słodyczą, to idealna alternatywa dla rodzajów wytrawnych bądź słodkich. Wino półwytrawne powinno być zatem idealnie zbilansowane, wówczas w pełni delektować się będziemy jego walorami smakowymi oraz zapachowymi.
Aromat wina półwytrawnego zależy od wielu czynników – miejsca uprawy czy gatunku winorośli – najczęściej wyczuć możemy dojrzałe maliny czy truskawki. Nie jest to jednak intensywna i wyraźna słodycz, bowiem wino czerwone półwytrawne nie powinno zostać przytłoczone.
Stosowanie nazewnictwa bezpośrednio odnoszącego się do poziomu wytrawności, wiąże się z zawartością cukru resztkowego w trunku – składnik tego typu pozostaje w winie po procesie fermentacji.
Wino czerwone półwytrawne a serwowane danie
Chcąc zaserwować wino do posiłku, powinniśmy wiedzieć, jakie gatunki będą najlepszymi towarzyszami danego dania.
Wino czerwone półwytrawne doskonale komponuje się z potrawami kuchni orientalnej, potrawami z czerwonego mięsa, zwłaszcza z wieprzowiną, wołowiną i grillowanym stekiem oraz z kabanosem, kaczką czy inną wędliną, serami oraz potrawami kuchni włoskiej. Wino półwytrawne idealnie podkręci smak pikantnych dań – drobiu lub curry. Warto kierować się zasadą, iż wino powinno mieć podobny poziom słodyczy co podawane danie. Ważne, aby alkohol nie przytłoczył smaku potrawy, ani odwrotnie.
Wino półwytrawne zaserwować można również z deserem, podać jako aperitif lub pić solo. Jest doskonałym towarzyszem kameralnych kolacji we dwoje, jak i również eleganckich oraz wystawnych przyjęć.
Wino czerwone półwytrawne – podobnie jak gatunek wytrawny – podawane jest w kieliszkach o nieco szerszej czaszy, zwężającej się ku górze. Trunek powinien zajmować około 1/3 szkła, wówczas w połączeniu z powietrzem jego bukiet jest najbardziej intensywny.
Należy pamiętać również o odpowiedniej temperaturze alkoholu – wino czerwone powinno być schłodzone, podane w temperaturze od 15°C do 18°C, wówczas jego walory smakowe są najbardziej odczuwalne. Poziom schłodzenia tego typu osiągnąć możemy, umieszczając butelkę w lodówce godzinę przed zaserwowaniem.
Wino czerwone półwytrawne posiada pewne właściwości zdrowotne, wpływa bowiem pozytywnie na serce oraz układ krwionośny. Jego kaloryczność jest nieco wyższa niż w przypadku wina białego, nie oznacza to jednak, iż powinniśmy zupełnie zrezygnować z okazjonalnego wypicia kieliszka purpurowego trunku. Wino czerwone niespożywane w nadmiarze nie wpłynie negatywnie na naszą dietę.
Ze względu na uniwersalny charakter, produkcja wina półwytrawnego odbywa się na ogromną skalę. Winnice ulokowane są na wszystkich kontynentach – możemy zatem zdecydować się na butelkę pochodzącą z najdalszego zakątka świata. Popularność wina wynika ze wspomnianego bilansu pomiędzy kwaskowatością a słodyczą, trunek tego typu uwielbiają zatem koneserzy tego typu trunku, jak i osoby okazjonalnie pijące alkohol.
Kraj pochodzenia ma bezpośredni wpływ na smak oraz aromat wina czerwonego półwytrawnego. Wiąże się to z warunkami atmosferycznymi, które znacząco wpływają na smak dojrzewających owoców – z nich natomiast wytwarzany jest trunek. Państwa ulokowane w cieplejszych strefach klimatycznych dysponują winnicami, w których owoce osiągają znacznie wyższy poziom cukru – wyprodukowane wino jest zatem nieco słodsze. W chłodniejszym klimacie winogrona dojrzewają wolniej oraz słabiej, dlatego też ich smak różni się owoców z innych regionów świata.
Naszym Klientom oferujemy wina pochodzące zarówno z najpopularniejszych winnic świata, jak i również mniej znanych miejsc. Każdą butelkę charakteryzuje wyrazistość smaku oraz aromatu. Wino czerwone półwytrawne idealnie sprawdzi się podczas wielu okazji – uroczystego przyjęcia, rodzinnej kolacji czy samotnego wieczoru przy kominku. Lekko schłodzone latem lub ogrzane zimą jest doskonałym towarzyszem.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network