Czerwone wina półsłodkie zawierają w sobie od ponad 30 do 60 gram cukru na litr. Największą popularnością cieszą się szczególnie w Polsce. Oznaczone są zazwyczaj etykietką „Medium sweet” lub „Semi sweet”. Często jednak można spotkać się z oznaczeniem „Moelleux”, „Semidolce”, „Semidulce”. Są jednymi z najbezpieczniejszych win, gdyż nie są ani za słodkie, ani za kwaśne. Delikatnie słodki smak najczęściej zawdzięczają specjalnej odmianie winorośli o nazwie Saperavi. Ceny win półsłodkich nie są wysokie, zwykle nie przekraczają 50 złotych.
Pasują do wielu okazji, najczęściej pije się je solo. Idealnie nadają się również do połączenia z deserami na bazie owoców oraz niektórymi serami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network