Wino czerwone swój wyrazisty kolor zawdzięcza bez wątpienia ciemnym winogronom Jego intensywność zależy od barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji, a także długości leżakowania. Charakteryzuje go spory wachlarz barw – od mocno intensywnego koloru wpadającego lekko w czerń, po jasne purpurowe odcienie. Czerwone wino ma zazwyczaj aromat kawy, porzeczki, truskawki, maliny, wanilii i przypraw korzennych. Może mieć zróżnicowany stopień wyrazistości, intensywności aromatu, cierpkości i soczystości. Delikatne, czerwone wino najlepiej pasuje do drobiu, ryb, wędlin i serów. Mocniejsze wina idealnie nadają się do łączenia z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz serami. Czerwone wina słodkie najlepiej sprawdzają się jako aperitif oraz w połączeniu ze słodkimi deserami.
Czerwone wina ze względu na ich budowę powinno podawać się w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzonego. Najlepiej na godzinę przed spożyciem wyjąć z lodówki. Wino czerwone podaje się w temperaturze od 15°C do 18°C. Należy również pamiętać że przed podaniem czerwonego wina należy je otworzyć i najlepiej przelać do dekantera, żeby odpowiednio się otworzyło, zyska wtedy lepszy smak i aromat.
Nie ma nic lepszego niż kieliszek czerwonego wina do kolacji, tylko te kalorie? Na szczęście w czerwonym winie nie musimy się o to martwić ponieważ wytrawne czerwone wino zawiera zaledwie 83 kcal (około 120ml) Czerwone słodkie wino zawiera już nie co więcej kalorii około 128 kcal (około120ml).
Do czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego, jednym z najlepszych duetów są zdecydowanie mięsa: smażone, grillowane, pieczone, pasztety oraz wędliny. Długo dojrzewające sery. Do czerwonego słodkiego wina świetnie będą pasować czekoladowe ciasta.
Lekko wytrawne czerwone wino o ładnej jasno fioletowej barwie. Wino w zapachu jest świeże z nutami leśnych owoców i aromatem kwiatów. W smaku dużo świeżości, jeżyny i dojrzałe borówki. Wino jest żywe i ma odrobine kwasowości. Zakończenie jest przyjemne i eleganckie.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowym kolorze. W zapachu odkrywamy dużo borówek oraz czerwoną porzeczkę. W smaku wyczuwamy aromaty roślinne, poziomkę oraz tymianek. Zakończenie jest bogate, okrągłe z przyjemną owocowością i nutką dębową.
Wytrawne czerwone wino biodynamiczne o ciemno rubinowej barwie z czerwonymi przebłyskami. Wyraziste ale lekkie aromaty śliwki oraz czarnej jagody. W smaku jest pełne i dojrzałe, soczyste borówki współgrają z elegancką taniną oraz nutka tytoniu na zakończeniu.
Czerwone wytrawne wino o przejrzystej jasnofioletowej barwie. W zapachu dominują suszone owoce oraz jeżyny. W smaku rodzynki oraz suszona węgierka, a także dojrzała truskawka. Zakończenie jest świeże i zrównoważone z lekką taniną i nutkami cygara.
Lekko wytrawne czerwone wino o ciemnoczerwonej barwie. W zapachu aromaty kwiatów , fiołka oraz jeżyn. Smak jest pełny i balsamiczny z nutą czarnych borówek i palonej kawy. Eleganckie zakończenie z łagodną taniną i nutą białego pieprzu.
Wytrawne czerwone wino organiczne o ciemno filetowej barwie. w zapachu jest pełne z nutami czarnych owoców i parzonej kawy. Na podniebieniu wyczuwamy dojrzałą śliwkę i porzeczkę oraz nutki tytoniowe. Zakończenie jest dojrzałe i pełne z lekkimi nutami beczkowymi.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnofioletowej barwie. W zapachu wyczuwamy jeżyny i ciemne owoce oraz nuty roślinne. W smaku jest świeże z soczysta kwasowością oraz posmakiem czarnych porzeczek. Zakończenie jest łagodne z soczystą taniną i nutką kakao.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Czerwone wytrawne wino o ładnej ciemno atramentowej barwie. W zapachu delikatne aromaty czerwonych owoców leśnych i suszonej śliwki. W smaku truskawka, wiśnia oraz jeżyny. Zakończenie jest wyważone między delikatna kwasowością a lekkimi taninami.
Delikatnie wytrawne wino czerwone o czerwono-purpurowej barwie. Nos ma ładne aromaty kwiatowe oraz czerwonych owoców. W smaku poziomka i truskawka oraz morela. Zakończenie jest pełne z dojrzałymi taninami i delikatną cierpkością.
Czerwone wytrawne wino z Sycylii. Kupaż wielkich szczepów Nero d'avola i Syrah. Wino pełne, cieliste, zrównoważone. Aromaty jeżyn i owoców leśnych.
Wspaniała struktura, miękkie taniny, bardzo przystępne. W smaku dominują: czarna porzeczka, czerwona porzeczka i czerwona wiśnia. W odczuciu te wino jest bardzo pełne, kwaśny i w odpowiedni sposób garbnikowe... Dobre wino bazowe na przykład do makaronu z sosem pomidorowym oraz do dań zawierających jagnięcinę i wołowinę.
Te czerwone wino jest numerem jeden na Sycylii z czerwonych winogron, Nero d'Avola, pochodzi z wyspy. Fedele Nero d'Avola ma wspaniałą strukturę, ale ma miękkie taniny i jest bardzo przystępny. To czerwone wino pełne jest aromatów czerwonych owoców i jest idealne do dań makaronowych z sosem pomidorowym lub czerwonym mięsem.
Czerwone wytrawne wino o ciemnofioletowej barwie. W zapachu odkrywamy żywą owocowość owoców leśnych oraz fiołka. W smaku odczuwamy borówki i jagodę a także odrobine nut wędzonych. Zakończenie jest świeże z lekką taniną i dobrą owocowością.
Inanna Tinto została zrobiona z jednej odmiany Tempranillo i sfermentowana w amforach. Wino ma wspaniały nos z aromatami jeżyn, wiśni, śliwek, kakao, pieprzu, goździków, wędzonego mięsa, nutą drzewa sandałowego i fiołków. Na podniebieniu mięsiste, soczyste, dużo ciemnych owoców, delikatnie pikantne, wielowarstwowe, soczyste, aksamitne, pełne energii,...
Wytrawne czerwone wino o jasnej rubinowej barwie. Delikatne w zapach o aromatach czerwonych owoców, poziomek i truskawek. W smaku delikatnie owocowce, dojrzała malina. Na zakończenie lekka kwasowość balansuje owocowość wina.
Czerwone wytrawne wino o intensywnym ciemnorubinowym kolorze. W zapachu wyczuwamy nutkę rośliną oraz czerwoną porzeczkę. W smaku odkrywamy czerwone owoce, rabarbar oraz świeżą wiśnię z odrobiną białego pieprzu. Wykończenie jest dobrze zbalansowane z soczysta kwasowością.
Pyszna, chilijska Syrah. Aromat kwiatów, malin, odrobiny pieprzu. Łagodne taniny, średnia do wysokiej kwasowości, dobre do popijania, a także do łączenia z mięsem. Doskonałe wino prosto od Odjefell.
W nosie czarna porzeczka z odrobiną fiołka. Wystarczająco dużo siły i jagód, aby dostarczyć ten pikantny element, który uwielbiam. Dużo czarnej porzeczki z odrobiną dżemu na finiszu. Cudowne winko!
Aromat bardzo owocowy, śliwkowy. Owoce + lekka kwaskowość. Trochę wanilii w tle. Organiczny oraz wegański bez dodatku siarczków.
Flos oznacza Kwiat w dialekcie Valenciano, kwiaty drzewa migdałowego promujące różnorodność biologiczną winnic i upraw migdałów w ramach rolnictwa ekologicznego i certyfikacji wegańskiej. W smaku można poczuć nuty śliwki i czarnej porzeczki w zapachu poczujemy suszone kwiatami, z klasycznie iberyjskim pikantnym wykończeniem.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network