Wino czerwone swój wyrazisty kolor zawdzięcza bez wątpienia ciemnym winogronom Jego intensywność zależy od barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji, a także długości leżakowania. Charakteryzuje go spory wachlarz barw – od mocno intensywnego koloru wpadającego lekko w czerń, po jasne purpurowe odcienie. Czerwone wino ma zazwyczaj aromat kawy, porzeczki, truskawki, maliny, wanilii i przypraw korzennych. Może mieć zróżnicowany stopień wyrazistości, intensywności aromatu, cierpkości i soczystości. Delikatne, czerwone wino najlepiej pasuje do drobiu, ryb, wędlin i serów. Mocniejsze wina idealnie nadają się do łączenia z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz serami. Czerwone wina słodkie najlepiej sprawdzają się jako aperitif oraz w połączeniu ze słodkimi deserami.
Czerwone wina ze względu na ich budowę powinno podawać się w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzonego. Najlepiej na godzinę przed spożyciem wyjąć z lodówki. Wino czerwone podaje się w temperaturze od 15°C do 18°C. Należy również pamiętać że przed podaniem czerwonego wina należy je otworzyć i najlepiej przelać do dekantera, żeby odpowiednio się otworzyło, zyska wtedy lepszy smak i aromat.
Nie ma nic lepszego niż kieliszek czerwonego wina do kolacji, tylko te kalorie? Na szczęście w czerwonym winie nie musimy się o to martwić ponieważ wytrawne czerwone wino zawiera zaledwie 83 kcal (około 120ml) Czerwone słodkie wino zawiera już nie co więcej kalorii około 128 kcal (około120ml).
Do czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego, jednym z najlepszych duetów są zdecydowanie mięsa: smażone, grillowane, pieczone, pasztety oraz wędliny. Długo dojrzewające sery. Do czerwonego słodkiego wina świetnie będą pasować czekoladowe ciasta.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Ciemnorubinowa barwa, intensywne, urzekające aromaty czerwonych i czarnych jagód. W smaku soczyste, aromatyczne, miękkie.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych i soczystych czerwonych owoców. W smaku odrobina przypraw, wiśni i czereśni. Zakończenie jest lekkie i pełne z delikatną taniną.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Paxton Now, to żywe odcienie fioletu i czerwieni. Eksplozja jagód z lasu podkreślona malinami, truskawkami, morwą i śliwkami. Średnio mocny napój w stylu wina „NOW”. Jasne i świeże, czerwone owoce jagód, a następnie fantastyczne podniebienie pełne pełne żywych warstw intensywności owoców zwieńczone jedwabistymi taninami i aksamitnym wykończeniem.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Czerwone lekko wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Świeży i owocowy w zapachu. Na podniebieniu leśne borówki i dojrzałe truskawki nutką ziołową. Zakończenie jest soczyste i przyjemne z lekką owocowością i delikatnymi garbnikami.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym kolorze czerwonych wiśni z fioletowymi przebłyskami. W zapachu wyraziste nuty owocowe czarnej porzeczki i czerwonych borówek. W smaku wyrazista owocowość malin i truskawek. Zakończenie jest soczyste i jedwabiste z delikatną taniną.
Lekkie i wytrawne wino czerwone o ładnej jasno rubinowej barwie. W zapach jest delikatne i aromatyczne z nutkami wędzonymi, suszonych grzybów i czarnych owoców. W smaku jest wyważone pomiędzy owocowością a świeżą kwasowością i lekka nutką ziołową.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Czerwone i delikatnie wytrawne wino o ładnej ciemnorubinowej barwie. Nos jest aromatyczny z nutą wiśniowego tytoniu i lekko palonymi aromatami. W smaku czereśnia, suszone owoce, śliwka oraz aromaty dymne i dębowe. Zakończenie jest długie i wyraziste z odrobina kawowej goryczki.
Czerwone, wytrawne, o ładnym czerwono-purpurowym kolorze. Wino ma intensywny aromat czarnej porzeczki, wanilii oraz odrobinę karmelu jaśminu Na podniebieniu jest świeże i troszkę cukierkowe, dużo ożywienia wprowadzają aromaty borówek, lekkiego karmelu i beczki. Zakończenie jest zbalansowane i aksamitne
Wytrawne, czerwone wino, o ciemno-porzeczkowym kolorze. W zapachu ciemne owoce leśne oraz kwiaty lukrecji. Smakuje śliwką, czarną porzeczką z odrobiną pikantności. Wykończenie jest łagodne i wyważone ale z odczuwalnymi nutkami francuskiego dębu.
Winogrona dojrzewały przy niższym poziomie cukru niż normalnie. To dobra wiadomość w tradycyjnie ciepłym rejonie, gdzie wysokie alkohole są normą. Duża część tej mieszanki pochodzi z chłodniejszych winnic. Wino ma doskonały kolor wraz z wyraźną pieprzną złożonością. Dobry kolor oznaczał, że wina można było wycisnąć jeszcze wcześniej do fermentacji, aby...
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network