produkują od ponad trzech tysięcy lat. Bardzo długa tradycja oraz klimat panujący w tym kraju daje winom charakterystyczne smaki i aromaty. Północ kraju i panujący tam chłodniejszy klimat wpływa na wina i przez to są ona bardziej kwasowe, mają wyrazistsze aromaty przypraw i zielonych owoców. Włochy centralne to wina bardzo aromatyczne, wyczuwalne smaki dojrzałych owoców oraz gliny, ze znacznie wyższą kwasowością. Południe kraju daje wina o owocowych aromatach, bardzo wyraziste.
Odmiany winorośli, jakie są popularne we Włoszech to:
Białe wina wytrawne z Włoch charakteryzują się owocowym smakiem oraz kwasowością. Dzięki klimatowi, który panuje w tym kraju, stały się jednymi z najchętniej kupowanych białych win. Zależnie od regionu kraju, wina różnią się od siebie, ponieważ owoce dojrzewają w innych warunkach.
Dobrze wyważone pod względem świeżości i struktury, to doskonałe białe wino zostało wyprodukowane w limitowanej edycji.
Białe wytrawne wino musujące, o ładnych jasno-żółtym kolorze i eleganckich bąbelkach. W zapachu dojrzałe pieczone jabłka, a w smaku przyprawy i nuty ziołowe. Zakończenie jest orzeźwiające z aromatami migdałowymi.
Delikatne białe wino wykonane z prawie wymarłej, autochtonicznej odmiany w Piemoncie i produkowane z winogron uprawianych na jednym z najwyższych pól na 500 m npm. To wino jest pachnące i świeże, pełne aromatów cytrusowych i owoców pestkowych z nutą mineralności.
W 100% organiczne winogrona Passerina, wino Ginesia Passerina Terre Di Chieti (IGP) jest krystalicznie czyste o jasnożółtym kolorze. Wino o średniej do pełnej treści ze świeżym smakiem białych kwiatów i owoców tropikalnych. Zrównoważone wino o dobrej kwasowości.
Jasny kolor z lekkimi miedzianymi niuansami: świetna osobowość, wytrawny smak, intensywny i trwały aromat przypominający skórkę chleba i suszone esencje ziołowe.
Pinot Grigio o słomkowym kolorze. W nosie od razu wyróżnia się wyraźna nuta brzoskwini, cytrusów i białych kwiatów. Smak jest świeży i pikantny, ale dobrze zbalansowany.
Żółtozłoty kolor, aromaty kwiatów bananowca, gruszki i akacji, wyczuwalna pieczona skórka chleba. Eleganckie i złożone na podniebieniu.
Jasnożółty, słomkowy kolor. Bardzo delikatny bukiet delikatnych drożdży, białych kwiatów i grejpfruta. Na podniebieniu jest świeże, aksamitne i kremowe. Idealnie zrównoważone przyjemną kwasowością.
W kolorze lekko słomkowe o delikatnym i świeżym smaku z eleganckimi nutami kwiatów jabłka, brzoskwini i akacji.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network