Nie tylko czerwone, białe wina wytrawne Portugalia produkuje również doskonałe. Dojrzewające w gorącym portugalskim słońcu, z rodzimych szczepów oraz według tradycyjnych receptur.
Wina białe wytrawne Portugalia - powstają ze szczepów takich jak:
- Fernão Pires – biały szczep winorośli, który daje wina o pikantnym aromacie. Dodatkowo bardzo często cechuje je nuty owoców egzotycznych.
- Alvarinho – wino powstałe z tego szczepu daje charakterystyczny aromat botaniczny, wyczuwalne są smaki i aromaty moreli oraz brzoskwiń. Jest lekkie i rześkie, z wysoką kwasowością oraz alkoholem między 11,5% a 12,5%.
- Encruzado – daje wino o cytrynowym kolorze, wyczuwalne są aromatu świeżych owoców cytrusowych (limonka, cytryna, mandarynka). Jest świeże z delikatnymi nutami kwaśnymi.
- Verdelho – szczep białej winorośli, z którego produkowany jest jeden rodzaj słynnego portugalskiego wina Madera. Daje wina o wysokiej kwasowości oraz dużej intensywności owoców.
Pozostałe szczepy, z których produkuje się portugalskie białe wytrawne wina to również: Alvaraca, Antão Vaz, Caramela, Gouveio, Malvasia Corada, Perrum oraz Rabo de Ovelha i wiele innych.