Dzięki dużej ilości słońca Australia, produkuje wina bardzo owocowe. Przypadło to do gustu koneserom win, i tak kraj ten stał się czwartym największym eksporterem wina na świecie. Około 60% produkcji wina w Australii przeznaczonych jest na eksport.
Numerem jeden wśród białych szczepów winorośli jest Chardonnay, z którego produkuje się wina białe wytrawne. Jest bardzo popularny – uprawiany jest w wielu krajach winiarskich świata, daje wina o niejednorodnym charakterze. W zależności od miejsca upraw: cięższe oraz lekkie.
Sémillon to wicelider, jednak różnica między nim, a Chardonnay jest ogromna. Wino produkowane z tego szczepu charakteryzuje się nutami zapachów tytoniu i miodów oraz świeżych owoców cytrusowych.
Szczepem, który zyskuje coraz większą popularność jest również Riesling. Jest to odmiana winorośli pochodząca z Niemiec, jej cechą szczególną jest niemal perfumowany bukiet kwiatowy oraz wysoka kwasowość.
Pozostałe szczepy, z których tworzy się wytrawne wina w Australii to między innymi: Sauvignon Blanc, Pinot Gris czy Colombard.
Jasnosłomkowe o jasnozielonych odcieniach. Smak białej brzoskwini, cytrusów i melona łączą się z aromatem pikantnego dębu. Na podniebieniu wino ma przyjemną konsystencję i dobrą długość z czystym finiszem.
Krystalicznie czysty z subtelnymi żółto-zielonymi odcieniami Tropikalne aromaty limonki, guawy i marakui z delikatną ziołową nutą. Podniebienie jest orzeźwiające i pełne życia z aromatami owoców tropikalnych i czystym, świeżym wykończeniem.
Jasnozielone i złote odcienie. Aromatyczne owoce tropikalne i pestkowe łączą się z nutą francuskiego dębu. Dojrzałe i fakturalne, bogate w doskonałą równowagę kwasową i długie pikantne wykończenie.
Atrakcyjny blado-średni słomkowy kolor z zielonymi odcieniami. Zapach dojrzałych owoców pestkowych, melona i brzoskwini. Dużo ciała na podniebieniu, dominuje smak brzoskwini i melona z nutą cytrusów i jasnego dębu. Dobra długość i miękkie, gładkie wykończenie.
Czerwone wino, wytrawne o ciemno-fioletowym kolorze. W zapachu jest pieprzne i aromatyczne z nutkami dojrzałych borówek. Na palecie wyczujemy czarną jagodę i porzeczki oraz dżemowy charakter wina. Na wykończeniu jest lekko ziołowe ze świeżą kwasowością i eleganckimi taninami
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network