Białe wina wytrawne mają w swoim składzie maksymalnie 10 gram cukru na litr. To jeden z najpopularniejszych rodzajów win na świecie. Z racji małej ilości cukru, wina wytrawne to najzdrowszy alkohol. Aby powstało wino wytrawne, wystarczy stworzyć odpowiednie warunki fermentacji winogron, a następnie cierpliwie czekać, aż drożdże zrobią swoje. Wbrew pozorom wina te nie zawsze są cierpkie. Nazwa wytrawne reguluje tylko zawartość cukru w trunku – reszta zależy od słodkości owoców wykorzystanych do produkcji.
Białe wina podaje się jako aperitif. Można stosować je również do ryb, sardynek, owoców morza, sałatek, białych mięs, wędlin i serów. Warto pamiętać o tym, że białe wina zawsze należy podawać delikatnie schłodzone. Poziom temperatury zależy w dużej mierze od gatunku serwowanego wina – jest to najczęściej przedział od 8°C do 12°C. Doskonale sprawdzi się również w towarzystwie deseru lub jako forma orzeźwienia w upalny dzień.
Warto znać podstawowe zasady dotyczące łączenia potrawy z określonym rodzajem alkoholu. Wiąże się to nie tylko z brakiem popełnienia gafy podczas przyjęcia bądź towarzyskiego spotkania, ale odpowiednio dobrane wino znacznie podkręci smak serwowanego dania.
Wino białe wytrawne wbrew pozorom nie powstaje wyłącznie z białych owoców winogron, bowiem do produkcji trunku tego typu wykorzystuje się również owoce czerwone. Wino białe powstaje wyłącznie z miąższu, który oddzielony jest od szypułki, skórki oraz pestek.
Z uwagi na fakt, iż białe winogrona, aby dojrzeć potrzebują znacznie mniej ciepła oraz słońca niż szczepy ciemne, z powodzeniem mogą być uprawiane w winnicach w wielu strefach klimatycznych. Owoce wykorzystywane do produkcji gatunku wytrawnego zrywane są z winorośli tuż przed momentem ich dojrzenia, dzięki czemu winnice ulokowane mogą być w miejscach górzystych oraz północnych.
Barwa białego wina wytrawnego może być zróżnicowana – zielonkawa, żółta, złota lub ciemno-bursztynowa. Poszczególne gatunki różnią się między sobą również aromatem, bowiem w zależności od rodzaju wyczuć możemy nutę jabłka, cytrusów, owoców tropikalnych lub kwiatów. W odróżnieniu od win czerwonych, białe charakteryzują się większą kwasowością oraz brakiem garbników, które odpowiedzialne są za cierpkość.
Wino białe wytrawne zawiera znacznie mniej kalorii niż pozostałe gatunki – zwłaszcza czerwone. Bez problemu zatem zdecydować się możemy na okazjonalny kieliszek schłodzonego trunku.
W zależności od rodzaju wina białego wytrawnego do jego produkcji wykorzystuje się zróżnicowane szczepy winogron. Są to m.in.: chardonnay, sauvignon blanc, riesling, müller-thurgau, muszkat, airén, catarratto bianco, chenin blanc, macabeo, sémillon, trebbiano bianco, viognier, grenache blanc, gewürztraminer, pinot noir i pinot meunier, sauvignon gris oraz grenache gris.
Niektóre z wymienionych szczepów występują pojedynczo, inne natomiast w połączeniu z poszczególnymi gatunkami. Popularność wielu z nich wynika z faktu, iż uprawiane mogą być w wielu winnicach na całym świecie. Mniej znane szczepy występują zazwyczaj w określonym geograficznie miejscu, ich produkcja jest zatem ograniczona.
Aby nie popełnić faux-pas podczas serwowania białego wina wytrawnego, należy dobrać do trunku odpowiedni kształt kieliszków. Kieliszek musi być wyższy i smuklejszy niż w przypadku wina czerwonego – wówczas jest on nieco większy oraz szerszy. Związane jest to m.in. z faktem, iż wino białe nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem, aby w pełni wydobyć jego aromat. Wspomnieliśmy, że alkohol tego typu należy podawać lekko słodzony, długa nóżka kieliszka umożliwia zatem wygodne trzymanie szkła, bez konieczności ogrzewania wina dłonią.
W naszej ofercie posiadamy wina białe wytrawne pochodzące z różnych zakątków świata – zarówno z najpopularniejszych winnic, jak i również tych mniej znanych. Wybierając odpowiednią butelkę, wprowadzisz do swojej kuchni namiastkę innego kraju – Australii, Argentyny, Chile, Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Nowej Zelandii, Portugalii, czy Włoch – bez wychodzenia z domu. Posiadamy również szeroką ofertę win pochodzących z polskich winnic, bowiem wbrew pozorom trunek tego typu powstaje również w naszych rodzimych winnicach.
Intensywny i charakterystyczny owocowy Riesling z aromatem dojrzałych ananasów, gruszki i brzoskwini. Owocowy, zrównoważony, orzeźwiający.
Białe wytrawne wino o słomkowym kolorze. W zapachu kwiaty, mandarynka oraz egzotyczne przyprawy. Na podniebieniu wyczuwamy gruszkę, czerwone soczyste jabłko i mandarynkę. Świeże zakończenie z wyważoną kwasowością i odrobina skórki cytrynowej
Wino naturalne, bez dodatku siarczynów. Winogrona są selekcjonowane, zbierane ręcznie i fermentowane na lokalnych drożdżach.
Białe, wytrawne o ładnym żółtozielonym kolorze. Wyczuwalny bukiet cytrusowy oraz żółte owoce, mirabelki i gruszki. W smaku jest świeże i soczyste o smaku dojrzałej brzoskwini oraz czerwonego grejpfruta. Zakończenie jest mineralne z nutami ziołowymi oraz orzeźwiającą kwasowością.
Białe i wytrawne o jasnozielonej barwie. W zapach białe kwiaty, agrest i cytrusy. W smaku wyczujemy trochę owoców tropikalnych, mango i liczi. Na zakończeniu jest mocno wytrawne i rześkie z silnymi ziołowymi akcentami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network