Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Wina Białe Słodkie

Białe wina słodkie mają w swoim składzie powyżej 60 gram cukru na litr. Można je znaleźć pod etykietą „sweet” lub „doux”. Aby powstało naturalnie słodkie wino, należy zadbać o to, by podczas fermentacji drożdże nie skonsumowały całego cukru. Istnieje kilka sposobów na to, by w gotowym już trunku pozostało jak najwięcej naturalnej słodyczy z owoców.

Z czym łączyć białe wino słodkie?

Słodkie wina ze względu na ich smak najchętniej podawane są do słodkich deserów. Można je również podawać na zakończenie posiłku – w ramach poobiednich słodkości. Część z nich również dobrze sprawdzi się na początku przyjęcia jako aperitif. Coraz częściej jednak konsumenci wybierają je również z nieco bardziej wytrawnymi zestawieniami – w połączeniu z pasztecikami, niektórymi rybami czy gęsimi wątróbkami.

Wino białe słodkie a gatunki szczepów

Wina białe słodkie wytwarzane są ze zróżnicowanych szczepów winogron. Winnice ulokowane w różnych zakątkach świata uprawiają wiele gatunków winorośli, które znacznie wpływają na smak trunku.

Najpopularniejszym szczepem, wykorzystywanym do produkcji wina białego słodkiego jest Muscat – wykorzystuje się go na całym świecie. W zależności od regionu szczep ten może przyjmować różną nazwę – w Kalifornii jest to Muscat, we Włoszech Moscato d’Asti, na Węgrzech Sargamuskotaly, w Hiszpanii oraz Portugalii Moscatela. Wino wyprodukowane w oparciu o winnice ulokowane w poszczególnych państwach może nieznacznie się od siebie różnić smakiem oraz aromatem.

Węgierskie wino białe słodkie Toakji powstaje poprzez wniknięcie szlachetnej pleśni do owoców winogron, dzięki czemu smak trunku jest słodszy. W Hiszpanii natomiast praktykuje się wzmocnienie wina większą ilością alkoholu. Zazwyczaj wino wyprodukowane ze szczepu Muscat przyjmuje miodową barwę i aromat.

Kolejną odmianą szczepu wykorzystywaną do produkcji wina białego słodkiego jest Riesling. Winorośl o tym charakterze spotkać możemy najczęściej w Niemczech bądź Francji. Oznaczenie trunku tego typu na etykietach to „Auslese” lub „Beerenauslese”. Spotkać się możemy również z produkcją opartą na owocach zarażonych szlachetną pleśnią.

Ciekawą opcją są również wina lodowe – Eiswein. Rodzaj ten opiera się na specjalnej technice produkcji, bowiem winogrona zrywane są w odpowiednim okresie – nocą, podczas ujemnych temperatur. Zmrożone owoce poddawane są procesowi wyciskania, a wyciśnięta woda zawiera znacznie większą zawartość cukru.

Gatunek lodowy wymaga określonej precyzji oraz szczególnej troski na każdym etapie produkcji. Warunki pogodowe odgrywają ogromną rolę, dlatego też wino lodowe powstaje głównie w państwie niemieckim, bądź Kanadzie. Szczep winogron wykorzystywany do produkcji to wspomniany Riesling.

Podawanie wina białego słodkiego

Wino białe słodkie – jak każdy inny rodzaj – powinno być serwowane w odpowiednim szkle. Kieliszki przeznaczone do tego typu trunku są znacznie smuklejsze oraz wyższe niż w przypadku wina czerwonego. Wino białe nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem, bowiem intensywny bukiet odczuwalny jest dzięki zwężonej nasadzie kieliszka. Wysoka nóżka umożliwia prawidłowe trzymanie kieliszka, a zawarty w nim alkohol nie jest ogrzewany ciepłem dłoni.

Odpowiednie schłodzenie trunku przed podaniem gwarantuje wydobycie głębi jego smaku i aromatu, dlatego też zaleca się umieszczenie butelki w lodówce godzinę przed zaserwowaniem. Idealna temperatura wina białego waha się pomiędzy 8°C a 12°C.

Wina białe słodkie z najdalszych zakątków świata

Naszym Klientom oferujemy szeroki wybór win białych słodkich pochodzących z różnych stron świata – Australii, Austrii, Bułgarii, Chile, Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Nowej Zelandii, Portugalii, Południowej Afryki czy Włoch. Miłośników polskich produktów zachęcamy do wyboru trunku powstałego w polskich winnicach.

Dbamy o najwyższą jakość, dlatego też wina dostępne w naszej ofercie zachwycą zarówno koneserów, jak i niedoświadczonych miłośników tego typu trunku. Bardziej wymagający Klient znajdzie w naszym sklepie wina ekologiczne – wegańskie, organiczne oraz biodynamiczne. Ich produkcja opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach, uprawa natomiast wykorzystuje techniki przyjazne środowisku naturalnemu.

Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów
  • Smak
  • Kraj
  • Szczep
  • Rocznik
  • Kolor
  • Wyczyść filtry
  • Białe wino deserowe  o pięknym złocistym kolorze. Intensywny nos przywodzi na myśl kraje egzotyczne, suszone owoce i słodkie przyprawy. Na podniebieniu dojrzałe owoce ananasa i nektarynki, a także suszona morela i palone migdały oraz nutka cytrusowa. Zakończenie jest długie z nutką plastra miodu i świeżą kwasowością która balansuje słodycz wina.

    37,40 zł W magazynie
    W magazynie
  • Wytrawne czerwone wino o intensywnej ciemno-fioletowej barwie. Intensywne zapachu fiołków i prażonych migdałów przeplatają się z aromatami czarnych owoców i jeżyn. W smaku dojrzała śliwka i czarna borówka z nutką ziołową. Zakończenie wytrawne i rześkie dobrze zbalansowane i eleganckie.

    41,46 zł W magazynie
    W magazynie
  • Czerwone wytrawne wino odznaczające się ładnym ciemnofioletowym kolorem. Na nosie wyczuwalne są ciemne owoce leśne i przyprawy. W smaku wyczuwamy śliwki, jeżyny, biały pieprz  i nuty tęczówki / fiołka. Zakończenie jest intensywne z  owocowymi  smakami odrobiną ciemnego karmelu oraz aksamitnymi taninami.

    47,97 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji