Sama różnorodność butelek wina na półkach sklepowych lub listach restauracji może być przytłaczająca. Na świecie istnieją tysiące odmian winorośli i jeszcze więcej rodzajów win z nich wytwarzanych. Zrozumienie nieco więcej na temat ogólnych rodzajów wina, ich smaków i sposobu ich wytwarzania może pomóc w wyborze najlepszego wina, które będzie pasować ci najbardziej.
Dlaczego więc wino smakuje wytrawnie w niektórych przypadkach? Profesjonalni naukowcy zajmujący się żywnością i pisarze wina przyglądają się temu od lat i wymyślili trzy różne aspekty wina, które decydują, czy jest wytrawny, czy słodki, aby lepiej umieścić go na wykresie wina.
Te trzy aspekty to:
Oczywiście wina słodkie również je mają, ale w różnych kombinacjach. Garbniki, które są wysokie, będą wywoływać bardziej wysuszający efekt w jamie ustnej w połączeniu z wysoką kwasowością i aromatem, który jest mniej słodki, co jeszcze bardziej wygeneruje efekt suszenia. Niektóre z najbardziej suchych czerwonych win, których możesz szukać, to odważne i gorzkie wykończenie lub pikantne smaki, takie jak Domain Michael Magnien Coteaux Bourguignons Pinot Noir. Wytrawne białe wina zawierają przede wszystkim smaki cytrynowe i mineralne i obejmują opcje takie jak Le Carline Pinot Grigio. Te wina dadzą ci wytrawny smak, którego możesz szukać, ale pamiętaj, że nie żartujemy, gdy mówimy, że całkowicie wysuszą twoje usta i kubki smakowe podczas picia.
Zgodnie z prawem przeciwieństw wiemy, że jeśli wino wytrawne z kości ma wysoką taninę, wysoką kwasowość i niski słodki aromat, słodkie wino musi mieć niską ilość garbników, niską kwasowość i wspaniały słodki aromat, prawda? Cóż, to takie proste. Wina, które smakują słodko, również pachną słodko, a kiedy uzyskasz niski poziom kwasowości i niski poziom suszących garbników, dostaniesz kieliszek wina, który smakuje słodzej i słodzej, aż do tej mdłej słodyczy wyjątkowo słodkiego wina. Jeśli szukasz niektórych z tych bardzo słodkich win, znajdziesz czerwone wina, które zawierają figi, rodzynki i daktyle, to jedne z najlepszych opcji. Bardzo słodkie białe wina mogą składać się ze smaków złotej rodzynki, dżemu morelowego i figi. Obejmują one takie opcje, jak Stellar Organics Heaven On Earth i Fidora, Della Valpolicella, Recioto. Każdy z nich da ci ciężki smak słodyczy, którego szukasz, i świetny komplement dla bardziej kwaśnych potraw. O ile, oczywiście, naprawdę nie szukasz jak najwięcej słodyczy.
W śród win znajdziemy również te półwytrawne lub półsłodkie. Są one świetne dla tych, którzy chcą trochę więcej równowagi, ale mają tendencję do pochylania się w tym czy innym kierunku. W przypadku czerwonych win znajdziesz półsłodkie opcje, które zawierają kandyzowane owoce i kwiatowe smaki, takie jak Winnice Kojder Muscaris. W białym winie odkryjesz wytrawne wina o strukturze plastra miodu i cytryny, takie jak Cantina Orsogna, Terre Di Chieti Chardonnay & Sauvignon Blanc i Kesselring, Sauvignon Blanc. Znajdziesz tu również półsłodkie opcje, które obejmują tropikalne owoce i zapachy, takie jak Moscato.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Żółty, jasnosłomkowy kolor. Niepowtarzalny zapach, aromaty Muscata, brzoskwini, kwiatu pomarańczy i płatków róż. W smaku świeże i lekkie, orzeźwiające.
Białe wytrawne wino o jasno złotym kolorze. Nos jest aromatyczny i świeży o nutach gruszki i dojrzałego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy białe kwiaty i akację, a także nuty drożdżowe i skórkę od chleba. Zakończenie jest pełne i soczyste z nutką cytrusową.
Ciemnorubinowa barwa, intensywne, urzekające aromaty czerwonych i czarnych jagód. W smaku soczyste, aromatyczne, miękkie.
Półsłodkie białe wino o pięknej ciemno złocistej barwie. W zapachu bardzo intensywne, z nutami suszonych kwiatów, grejpfruta i gałki muszkatołowej. W ustach jest pełne smaków. Dojrzałe owoce tropikalne, nutka migdałów, miodu oraz pieprz. Zakończenie jest zbalansowane pomiędzy świeżą kwasowością a wyraźną owocowością.
Wino ukazuje złoty kolor ze słonecznym, cytrusowym odcieniem i bukiet skórki cytryny, róży, melona i gruszki, z pikantnymi nutami. Świeże i mineralne na podniebieniu, z długim i delikatnym finiszem.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych i soczystych czerwonych owoców. W smaku odrobina przypraw, wiśni i czereśni. Zakończenie jest lekkie i pełne z delikatną taniną.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Paxton Now, to żywe odcienie fioletu i czerwieni. Eksplozja jagód z lasu podkreślona malinami, truskawkami, morwą i śliwkami. Średnio mocny napój w stylu wina „NOW”. Jasne i świeże, czerwone owoce jagód, a następnie fantastyczne podniebienie pełne pełne żywych warstw intensywności owoców zwieńczone jedwabistymi taninami i aksamitnym wykończeniem.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Białe wytrawne wino o ładnej jasno zielonej barwie z żółtymi refleksami. W zapachu aromatyczne o nutach jabłka i białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy złociste jabłko i dojrzałą gruszkę. Zakończenie jest świeże i mineralne z cytrusową i delikatną kwasowością.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network