Aby naprawdę poznać wino, musisz naprawdę znać rodzaje winogron użytych do jego produkcji. Chociaż na smak wina wpływa proces fermentacji, przechowywanie i przetwarzanie, wszystko zaczyna się od odpowiedniego winogrona.
Jeśli dopiero odkrywasz świat win. Najlepiej jest zapoznać się z przedstawionymi poniżej szczepami i poznać ich charakterystykę. Wtedy na pewno dobierzesz najlepsze wino dla siebie.
Merlot jest jednym z najpopularniejszych rodzajów winogron dostępnych dla winnic we Francji. Ustępując tylko Cabernet Sauvignon. Na całym świecie jest to piąte najczęściej sadzone winogrono. Odmiana Merlot to krzyżówka Cabernet, mało znanej odmiany dostępnej w regionie Bordeaux. Dzięki zróżnicowanemu profilowi smakowemu tworzy wszechstronne wino, które można łączyć z różnymi produktami spożywczymi.
Jeśli jesteś fanem Shiraz lub Syrah, będziesz zainteresowany, aby wiedzieć, że pochodzi z tej samej odmiany winogron. Jest to winogrono o ciężkiej skórce, które najlepiej rośnie w ciepłym klimacie, takim jak Włochy i Kalifornia. Ale jest również bardzo popularny w Australii. Wino przetwarzane z tej odmiany w Australii przyjmuje nazwę Shiraz.
Zinfandel to popularne winogrono uprawiane w Kalifornii. Tworzy lżejsze, słodsze wino i ma smak jeżynowy lub malinowy.
Winogrona Cabernet Sauvignon należą do najpopularniejszych uprawianych na wino na całym świecie. Jest to wszechstronny, gruboskórny rodzaj winogron, który często miesza się z innymi odmianami, aby stworzyć wina o różnych smakach.
Chardonnay to najsłynniejsza biała odmiana winorośli na całym świecie. Jest przystosowany do wielu klimatów i gleb. Można go więc uprawiać w Europie, Kalifornii, Argentynie, a nawet Australii. Gdziekolwiek jest uprawiany, zapewnia niepowtarzalny smak wina.
Winogrona rieslinga najlepiej rosną na obszarach o chłodnym klimacie. Rosną w Austrii, Niemczech i niektórych winnicach w Nowym Jorku. Winogrona rieslinga są wszechstronne, z naturalną kwasowością, która pozwala im stworzyć pyszne wytrawne wino lub słodkie wino deserowe. Białe winogrono zbiera minerały z gleby, w której jest uprawiane, więc wino rieslingowe ma różnorodne smaki.
Winogrona Gewürztraminer smakują na winorośli prawie dokładnie tak, jak w butelce. Smak jest miękki, czysty i smakuje bardziej jak owoc pestkowy niż winogrono. Jest to obfita biała odmiana winorośli, którą można uprawiać na całym świecie.
Winogrona Pinot Blanc są w rzeczywistości mutacją genetyczną winogron Pinot Noir. Są znane ze swojego bladego koloru i chrupiących, świeżych smaków. Ponadto są uprawiane w całej Europie, zwłaszcza we Włoszech, Francji i Niemczech.
Niewiarygodne, winogrona szampańskie nie są w rzeczywistości winogronami uprawianymi w regionie Szampanii we Francji, z których produkują wino musujące. Oficjalna nazwa winogron szampańskich, które w rzeczywistości nie są uprawiane w Szampanii, to Czarny Korynt. Są małe i słodkie. Mogą nie być do wina, ale są świetne jako dodatek lub na słodki poczęstunek na własną rękę. Pochodzą z Grecji, ale są uprawiane w całej Europie i śródziemnomorskich winnicach.
Winogrona Concord nie są na ogół przeznaczone do wina, jednak należą do bardziej popularnych rodzajów winogron do soku i do jedzenia. Są to pyszne, soczyste i łatwe do obierania skórki z dużymi nasionami. Są bardzo pachnące. Co więcej, rosną w północnym klimacie, takim jak region Finger Lakes w Nowym Jorku, Yakima Valley w Waszyngtonie oraz winnice w Michigan i Lake Ontario.
Lekko wytrawne białe wino o jasno słomkowym kolorze. W zapachu jest delikatnie owocowe, z nutą cytrusową. W smaku jest rześkie, dojrzała mandarynka i grejpfrut. Wykończenie jest lekkie i przyjemne z wyczuwalną skórką z cytryny
Wytrawne czerwone wino o wyrazistym ciemno czerwonym kolorze. W zapachu nuty wiśni i czarnych owoców, a także egzotycznych przypraw. W smaku odkrywamy przyjemne nuty owocowe, jeżyny oraz czarna porzeczka. Zakończenie jest stonowane z soczystymi taninami.
Lekko wytrawne czerwone wino o przyjemnej dla oka ciemno-wiśniowej barwie. W zapachu eleganckie aromaty jeżyn, dojrzałych porzeczek oraz nuty cukierkowe. W smaku odkrywamy nuty wiśniowe, ciemna czekoladę i karmel. Zakończenie jest zbalansowane z odrobią słodyczy.
Białe wytrawne wino o klarownej jasno słomkowej barwie. W zapachu delikatne nuty kwiatowe oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu aromaty gruszki i lawendy, a także z odrobiną mineralności. Świeże zakończenie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. W nosie charakterystyczne zapachy runa leśnego i skóry raz ciemnych owoców. W smaku czerwona porzeczka oraz czarna jagoda, a także odrobina czarnego bzu. Wykończenie jest lekko oleiste i kwiatowe z lekką taniną.
Wino barwy rubinowo/ciemnej, w nosie wyczuwamy aromaty o dużej intensywności a są to: śliwki, czereśnie , elementy jeżyn oraz aronii. Jest bardzo bogate i przejrzyste.
Wytrawne białe wino o stonowanej złocistej barwie. Nos jest elegancki z aromatami kwaśnego jabłka i lekkimi nutami dębowymi. W smaku nuty runa leśnego, gruszki, mirabelek oraz ziół. Zakończenie jest pełne ale lekkie z odrobiną mineralności.
Wino organiczne, białe wytrawne. Świeże, idealne na każdą okazję. Czysty, przejrzysty, jasnożółty kolor z aromatem delikatnych nut owocowych i limonki, grejpfruta, ananasa oraz brzoskwini. Na podniebieniu zrównoważona kwasowość i świeże, soczyste wykończenie.
Białe wytrawne, o przejrzystym lekko zielonkawym kolorze. W zapachu jest średnio intensywne, o aromatach kwiatowych i cytrusowych. W smaku wyczuwamy owoce tropikalne, białe kwiaty oraz cytrusy. Zakończenie jest rześkie i lekko mineralne.
Wytrawne, czerwone wino będące kupażem klasycznych odmian europejskiej winorośli Vitis Vinifera pochodzące z winnicy położonej zaledwie 3 km od zabytkowej kopalni soli w Wieliczce. W ustach intensywny aromat leśnych owoców, czereśni, wiśni i porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek i kakao.
Wino ekologiczne z Sycylii. Jasna słomkowa barwa. Charakterystyczne i owocowe, z nutami świeżo zebranych jabłek i dojrzałego melona. Intensywny, harmoniczny, dobrze zbudowany i lekko gorzki posmak.
Wino białe koloru jasno cytrynowego, prawie prześwitującego. W nosie wyczuwalne cytrusy, biała brzoskwinia, kwiat pomarańczy, mineralność. W smaku podobnie wyczuwalna cytryna, biała brzoskwinia a następnie kwiat pomarańczy i skórka limonki z finiszem soli i minerałów lawy.
Wspaniała struktura, miękkie taniny, bardzo przystępne. W smaku dominują: czarna porzeczka, czerwona porzeczka i czerwona wiśnia. W odczuciu te wino jest bardzo pełne, kwaśny i w odpowiedni sposób garbnikowe... Dobre wino bazowe na przykład do makaronu z sosem pomidorowym oraz do dań zawierających jagnięcinę i wołowinę.
Wino białe ,musujące, wytrawne o słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty fiołków, jabłka oraz gruszki. W smaku nuty owoców tropikalnych takich jak nektarynka, dalej suszona morela i rodzynki . Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, półwytrawne o jasno- słomkowym kolorze, przejrzyste z delikatnymi bąbelkami. W zapachu wyczuwalne lekko cytrusowe aromaty grejpfruta i skórki z cytryny. W smaku jest dojrzałe i mineralne z aromatami owoców tropikalnych. Na zakończeniu jest wytrawne i eleganckie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Białe wino musujące, wytrawne o barwie lekko słomkowej oraz przejrzystej. W zapachu wyczuwalne aromaty białych kwiatów oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy lekko dojrzałą gruszkę i tropikalne owoce jak melon. Na zakończeniu jest wytrawne ale lekkie i świeże oraz eleganckie.
Wino białe ,musujące, wytrawne o ładnym słomkowym kolorze, przejrzyste. W zapachu wyczuwalne aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów W smaku jest smaczne, owocowe, i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie z wyczuwalną nutką skórki z chleba.
Wino koloru ciemnogranatowego. Aromat różano, wiśniowo, truskawkowo, eukaliptusowy z nutą tytoniu. Posmak wiśni, skóry, tytoniu, czarnego pieprzu i lukrecji. Pojedyncza winnica Barbaresco o doskonałej wartości. Wspaniały, głęboki smak zdecydowanie warty uwagi.
Białe i wytrawne wino o ładnym złocistym kolorze z bursztynowymi refleksami. Wino jest organiczne oraz intensywne w zapachu z aromatami owoców tropikalnych oraz gałki muszkatołowej. Dalej w smaku przyprawy oraz plaster miodu, ananas i dojrzałe liczi. Zakończenie jest wyraziste i pełne z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym ciemno rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. W zapachu jest wyraziste z pieprznymi i ziołowymi nutami. W smaku skora i tytoń, a także suszone owoce i czarna jagoda oraz borówka. Zakończenie jest pełne z soczystymi i wręcz słodkawymi taninami.
Różowe musujące wino organiczne o delikatnej jasnej barwie i delikatnych bąbelkach. W zapachu wyczuwalne nuty czerwonych jagód oraz kwiaty akacji. W smaku odkryjemy intensywną pikantność i aromaty poziomki i maliny, Delikatna kwasowość na wykończeniu balansuje owocowe i kwiatowe aromaty.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network