Aby naprawdę poznać wino, musisz naprawdę znać rodzaje winogron użytych do jego produkcji. Chociaż na smak wina wpływa proces fermentacji, przechowywanie i przetwarzanie, wszystko zaczyna się od odpowiedniego winogrona.
Jeśli dopiero odkrywasz świat win. Najlepiej jest zapoznać się z przedstawionymi poniżej szczepami i poznać ich charakterystykę. Wtedy na pewno dobierzesz najlepsze wino dla siebie.
Merlot jest jednym z najpopularniejszych rodzajów winogron dostępnych dla winnic we Francji. Ustępując tylko Cabernet Sauvignon. Na całym świecie jest to piąte najczęściej sadzone winogrono. Odmiana Merlot to krzyżówka Cabernet, mało znanej odmiany dostępnej w regionie Bordeaux. Dzięki zróżnicowanemu profilowi smakowemu tworzy wszechstronne wino, które można łączyć z różnymi produktami spożywczymi.
Jeśli jesteś fanem Shiraz lub Syrah, będziesz zainteresowany, aby wiedzieć, że pochodzi z tej samej odmiany winogron. Jest to winogrono o ciężkiej skórce, które najlepiej rośnie w ciepłym klimacie, takim jak Włochy i Kalifornia. Ale jest również bardzo popularny w Australii. Wino przetwarzane z tej odmiany w Australii przyjmuje nazwę Shiraz.
Zinfandel to popularne winogrono uprawiane w Kalifornii. Tworzy lżejsze, słodsze wino i ma smak jeżynowy lub malinowy.
Winogrona Cabernet Sauvignon należą do najpopularniejszych uprawianych na wino na całym świecie. Jest to wszechstronny, gruboskórny rodzaj winogron, który często miesza się z innymi odmianami, aby stworzyć wina o różnych smakach.
Chardonnay to najsłynniejsza biała odmiana winorośli na całym świecie. Jest przystosowany do wielu klimatów i gleb. Można go więc uprawiać w Europie, Kalifornii, Argentynie, a nawet Australii. Gdziekolwiek jest uprawiany, zapewnia niepowtarzalny smak wina.
Winogrona rieslinga najlepiej rosną na obszarach o chłodnym klimacie. Rosną w Austrii, Niemczech i niektórych winnicach w Nowym Jorku. Winogrona rieslinga są wszechstronne, z naturalną kwasowością, która pozwala im stworzyć pyszne wytrawne wino lub słodkie wino deserowe. Białe winogrono zbiera minerały z gleby, w której jest uprawiane, więc wino rieslingowe ma różnorodne smaki.
Winogrona Gewürztraminer smakują na winorośli prawie dokładnie tak, jak w butelce. Smak jest miękki, czysty i smakuje bardziej jak owoc pestkowy niż winogrono. Jest to obfita biała odmiana winorośli, którą można uprawiać na całym świecie.
Winogrona Pinot Blanc są w rzeczywistości mutacją genetyczną winogron Pinot Noir. Są znane ze swojego bladego koloru i chrupiących, świeżych smaków. Ponadto są uprawiane w całej Europie, zwłaszcza we Włoszech, Francji i Niemczech.
Niewiarygodne, winogrona szampańskie nie są w rzeczywistości winogronami uprawianymi w regionie Szampanii we Francji, z których produkują wino musujące. Oficjalna nazwa winogron szampańskich, które w rzeczywistości nie są uprawiane w Szampanii, to Czarny Korynt. Są małe i słodkie. Mogą nie być do wina, ale są świetne jako dodatek lub na słodki poczęstunek na własną rękę. Pochodzą z Grecji, ale są uprawiane w całej Europie i śródziemnomorskich winnicach.
Winogrona Concord nie są na ogół przeznaczone do wina, jednak należą do bardziej popularnych rodzajów winogron do soku i do jedzenia. Są to pyszne, soczyste i łatwe do obierania skórki z dużymi nasionami. Są bardzo pachnące. Co więcej, rosną w północnym klimacie, takim jak region Finger Lakes w Nowym Jorku, Yakima Valley w Waszyngtonie oraz winnice w Michigan i Lake Ontario.
Wytrawne białe wino o pięknej złoto żółtej barwie. W zapachu aromatyczne o nutach akacjowych i zielonych owoców. W smaku wyczuwamy dojrzałą gruszkę, białe kwiaty i nutki bananowe. Zakończenie jest łagodne z lekką kwasowością nutkami przypraw.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W nosie wyczuwamy lekkie kwiatowe aromaty czarnego bzu i fiolka. Na podniebieniu czarne owoce, jeżyny i czarna porzeczka. Zakończenie z okrągłą taniną, soczystą owocowością, i delikatną nutą ziołową.
Lekko wytrawne białe wino o głębokiej złocistej barwie z zielonymi refleksami. W zapachu intensywność kwiatów oraz świeżych cytrusów. Na podniebieniu wyczuwamy owoce tropikalne, markuję, melona, oraz ananasa. Zakończenie jest wyraziste z akcentami cytrusowymi.
Jasnożółty, słomkowy kolor. Bardzo delikatny bukiet delikatnych drożdży, białych kwiatów i grejpfruta. Na podniebieniu jest świeże, aksamitne i kremowe. Idealnie zrównoważone przyjemną kwasowością.
Lekko wytrawne, musujące wino o lekkich bąbelkach i przejrzystym zielonkawym kolorze. W zapachu aromaty słodkich kwiatów, dojrzała soczysta gruszka. W smaku okrywamy biały bez i akacje, a także delikatne przyprawy egzotyczne oraz brzoskwinię. Zakończenie jest lekkie i zrównoważone.
Dla niektórych szampan, natomiast jest to białe wino musujące Sauvignon Blanc o nieskazitelnym, złocistożółtym kolorze, jasny i czysty. W nosie wyczuwalne są mocne niuanse o wielkiej tropikalnej intensywności, przywodzące na myśl aromaty mango i ananasa.
Czerwone słodkie wino musujące z delikatnymi bąbelkami i ciemno czerwonej barwie. W zapachu słodkie egzotyczne przyprawy i truskawka. W smaku dojrzałe maliny i wiśnie oraz samki dżemowe. Zakończenie jest pełne i wyraziste z nutką cynamonu
Naprawdę przyjemne czerwone wino. Od samego początku odważnie wyczuwalne owoce. Delikatne taniny, nuty ciemnych owoców i powidła śliwkowego. przyjemna kwasowość i nuta pikanterii z wytrawniejszym finiszem.
Hiszpania, Alicante. Szczep Moscatel. Wino o barwie żółto-zielonej. W smaku czujemy świeżość i kwasowość, w szczególności cytrusy i białe kwiaty.
Wino o intensywny wiśniowy kolor z refleksami fioletowymi. W zapachu poczujemy dojrzałe czerwone owoce z pikantnymi nutami. W smaku czuć dojrzałe garbniki, czekolade, ziemiste nuty oraz czerwone owoce.
Wino czerwone o pomarańczowym odcieniu na krawędzi kieliszka. W aromacie można poczuć fiołki, oraz dzikie zioła. W smaku natomiast możemy wyczuć wiśnie, maliny, trufle, tytoń oraz śliwki.
Zweigelt jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą w Austrii i jest warta zbadania. Intensywny i atramentowy kolor, nos składa się wyłącznie z jagód i morwy, a po nim głębokie posmaki jeżyn z delikatnymi przyprawami. Atrakcyjny i przystępny.
Różowe, wytrawne wino o atrakcyjnej ciemno malinowej barwie. W nosie wyczuwamy czerwone porzeczki, a także fiołki i lilie. W smaku jest soczyste i delikatnie owocowe z odrobiną czerwonych borówek. Wytrawne ale lekkie i świeże zakończenie.
Czerwone wytrawne wino biodynamiczne o ładnym ciemno-czerwonym kolorze. W zapachu charakteryzuje się łagodnymi aromatami wiśni i tytoniu oraz egzotycznych przypraw takich jak wanilia. Na podniebieniu wyczujemy smaki rodzynek, lukrecji i czerwonych owoców. Na zakończeniu jest mięsiste i rześkie.
Czerwone wytrawne wino o ładnej ciemno atramentowej barwie. W zapachu delikatne aromaty czerwonych owoców leśnych i suszonej śliwki. W smaku truskawka, wiśnia oraz jeżyny. Zakończenie jest wyważone między delikatna kwasowością a lekkimi taninami.
Delikatnie wytrawne wino czerwone o czerwono-purpurowej barwie. Nos ma ładne aromaty kwiatowe oraz czerwonych owoców. W smaku poziomka i truskawka oraz morela. Zakończenie jest pełne z dojrzałymi taninami i delikatną cierpkością.
W kolorze lekko słomkowe o delikatnym i świeżym smaku z eleganckimi nutami kwiatów jabłka, brzoskwini i akacji.
Pinot Noir z serii “black label” leżakujące w beczce dębowej przez dziesięć miesięcy. W kolorze ciemny bursztyn, w nosie poziomki, owoce, aromaty grzybowe, fiołki. W ustach, delikatna wanilia, powidła, grzyby. Posmak karmelu.
Te wino chardonnay pochodzące z Polski wywodzi się z serii black label. Jej barwa jest bardzo delikatna i jasna, w nosie można wyczuć nutki mango, pomarańczy i wanilii. Smakiem natomiast dominują w nim cytrusy z dotknięciem ananasa.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network