Aromatyczny biały szczep winogron, pochodzący z Francji, z doliny Rodanu. W latach 90 jeden z najbardziej popularnych białych szczepów, ze względu na popularność wina z Condrieu z północnej części doliny Rodanu, które w jest produkowane ze 100% Viognier. Drugą i ostatnią apelacja, w której można użyć tylko Viognier, jest Chateau Grillet. Viognier stal się popularny w południowej i południowo-zachodniej Francji. Kalifornia posiada drugą co wielkości uprawę tego szczepu. Stał się on popularny w południowej Ameryce, Argentynie, Chile, Brazylii i doskonale odnajduje się w Urugwaju. W Australii stał się masowo towarzyszem w kupażach, a zwłaszcza w parze Syrah i Chardonnay. Testy DNA wykazują, że może mieć związek ze szczepem Freisa z Piemontu, i być potomkiem Nebbiolo, co wielu uważa za intrygujące. Viognier potrzebuje stosunkowo ciepłego klimatu ale jest narażony na infekcje grzybiczne. Winogrona charakteryzują się głębokim żółtym kolorem, w rezultacie wino posiada głęboki kolor, ma dużą zawartość alkoholu oraz szczególnie perfumowane aromaty moreli, brzoskwiń oraz kwiatów. Obecnie konsumenci maja do wyboru różne style Viognier. Począwszy od lżejszych i lekko perfumowanych z południa Francji do mocnych aromatycznych i wysokoalkoholowych z Kalifornii. Viognier jest dobrym towarzyszem do różnych potraw, sushi kuchni tajskiej i indyjskiej, ziołowych sosów, potraw z aromatycznymi przyprawami oraz potraw z grzybami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network